Sezon na szparagi w pełni!Chyba nikogo nie trzeba przekonywać jakie są zdrowe. Zapobiegają nowotworom, są bardzo wskazane dla przyszłych mam gdyż zawierają kwas foliowy, a poza nim również między innymi potas, magnez, fosfor czy wapń. Najzdrowsze i najszybsze w przygotowaniu są zielone ponieważ nie trzeba ich obierać. Moim zdaniem są też po prostu o wiele smaczniejsze. Białe szparagi zwykle przeznaczam więc na równie fantastyczne zupy kremy ze szparagów - ale o nich mowa innym razem.
W takie gorące dni jakie mamy ostatnio mamy ochotę zjeść coś w miarę lekkiego i oczywiście nie chcemy spędzać w kuchni więcej czasu niż jest to konieczne dla przygotowania głównego posiłku.
Zainspirował mnie więc świetny, znaleziony w gazecie ,,Moda na zdrowie" przepis na tartę ze szparagami. W szczególności polecam przepis na kruche ciasto, ponieważ cała reszta już tylko zależy od naszej wyobraźni.
Składniki:
Kruche ciasto
- 250 g mąki
- 150 g masła z lodówki (koniecznie prawdziwego masła 82%)
- jajko
- szczypta soli
- 200g kurek
- zielone szparagi (np. same główki z pęczka 500 g)
- 2 cukrowe małe cebule, albo dwie dymki
- świeży tymianek
- świeży rozmaryn
- garść startego na wiórki sera (może być parmezan albo inny twardy ser np. długodojrzewający)
- 100 g koziego sera
- 2 jajka
- 3/4 szklanki śmietanki
Przygotowanie:
Mąkę przesiać. Zimne masło zetrzeć na tarce na wiórki i wymieszać ,,na piasek" z mąką. Dodać szczyptę soli i jajko. Szybko wyrobić ciasto. Można je zrobić dzień wcześniej, przechować w lodówce i na drugi dzień wyjąć z niej jakieś pół godziny przed przygotowaniem farszu. Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę na tartę. Ponakłuwać ciasto widelcem i włożyć do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na jakieś 15 minut. Szparagi umyć i zblanszować. Osuszyć. Kurki przesmażyć na maśle z cebulą i ziołami, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć to na tartę razem z pokruszonym kozim serem. Roztrzepane jajka połączyć ze śmietanką, w razie potrzeby jeszcze doprawić, wylać tę masę na tartę. Piec jeszcze około 25-30 minut. Na kilka minut przed wyjęciem z piekarnika posypać startym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz