czwartek, 12 czerwca 2014

Tarta ze szparagami, kozim serem i kurkami

Sezon na szparagi w pełni!Chyba nikogo nie trzeba przekonywać jakie są zdrowe. Zapobiegają nowotworom, są bardzo wskazane dla przyszłych mam gdyż zawierają kwas foliowy, a poza nim również między innymi potas, magnez, fosfor czy wapń. Najzdrowsze i najszybsze w przygotowaniu są zielone ponieważ nie trzeba ich obierać. Moim zdaniem są też po prostu o wiele smaczniejsze. Białe szparagi zwykle przeznaczam więc na równie fantastyczne zupy kremy ze szparagów - ale o nich mowa innym razem.
W takie gorące dni jakie mamy ostatnio mamy ochotę zjeść coś w miarę lekkiego i oczywiście nie chcemy spędzać w kuchni więcej czasu niż jest to konieczne dla przygotowania głównego posiłku.
Zainspirował mnie więc świetny, znaleziony w gazecie ,,Moda na zdrowie" przepis na tartę ze szparagami. W szczególności polecam przepis na kruche ciasto, ponieważ cała reszta już tylko zależy od naszej wyobraźni.

Składniki:

Kruche ciasto
  1. 250 g mąki
  2. 150 g masła z lodówki (koniecznie prawdziwego masła 82%)
  3. jajko
  4. szczypta soli
Farsz do ciasta
  1. 200g kurek
  2. zielone szparagi (np. same główki z pęczka 500 g)
  3. 2 cukrowe małe cebule, albo dwie dymki
  4. świeży tymianek
  5. świeży rozmaryn
  6. garść startego na wiórki sera (może być parmezan albo inny twardy ser np. długodojrzewający)
  7. 100 g koziego sera
  8. 2 jajka
  9. 3/4 szklanki śmietanki
Przygotowanie:
Mąkę przesiać. Zimne masło zetrzeć na tarce na wiórki i wymieszać ,,na piasek" z mąką. Dodać szczyptę soli i jajko. Szybko wyrobić ciasto. Można je zrobić dzień wcześniej, przechować w lodówce i na drugi dzień wyjąć z niej jakieś pół godziny przed przygotowaniem farszu. Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę na tartę. Ponakłuwać ciasto widelcem i włożyć do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na jakieś 15 minut. Szparagi umyć i zblanszować. Osuszyć. Kurki przesmażyć na maśle z cebulą i ziołami, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć to na tartę razem z pokruszonym kozim serem. Roztrzepane jajka połączyć ze śmietanką, w razie potrzeby jeszcze doprawić, wylać tę masę na tartę. Piec jeszcze około 25-30 minut. Na kilka minut przed wyjęciem z piekarnika posypać startym serem.





  • kwas foliowy, który jest niezbędnym pierwiastkiem dla kobiet planujących ciążę, ponieważ odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Kwas foliowy spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga także pracę układu krążenia;
  • witaminy A , C i E oraz beta-karoten - poprawiają kondycję naszej skóry, włosów i paznokci;
  • asparagina - wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu;
  • wapń, fosfor, potas. Dwa pierwsze pierwiastki odpowiadają za kondycję naszych kości i zębów. Z kolei wysoka ilość potasu oraz niska zawartość sodu w połączeniu z asparaginą sprawiają, że szparagi mają właściwości moczopędne;
  • glutation - wzmacnia układ odpornościowy, wspomagają wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera;
  • błonnik - poprawia perystaltykę jelit;
  • inulina - zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego;


  • http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szparagi-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze-jakie-witaminy-i-mineraly-za_41480.html
    takich jak potas, magnez, fosfor czy wapń. Szparagi zielone są uprawiane na większości amerykańskich upraw. Popularność zyskały także we Francji.

    http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szparagi-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze-jakie-witaminy-i-mineraly-za_41480.html
    takich jak potas, magnez, fosfor czy wapń. Szparagi zielone są uprawiane na większości amerykańskich upraw. Popularność zyskały także we Francji.

    http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szparagi-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze-jakie-witaminy-i-mineraly-za_41480.html

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz