środa, 27 maja 2015

Zdrowa zupa krem z kalarepy

Kalarepkę odkryłam dopiero rok temu...Aż wstyd się przyznać, ale lepiej późno niż wcale:). Można ją o tej porze kupić na rynku, a także w marketach. Kiedy przeczytałam ile ma wartości odżywczych byłam w szoku, że naprawdę jest tak mało popularną i docenianą rośliną! Przecież to bomba zdrowia - także antynowotworowa. Już nie wspomnę o tym, że na rynku kosztuje około 1-1,5 zł. za sztukę :). 
Oczywiście jak wszystkie warzywa najlepiej zjadać ją na surowo, więc rewelacyjnie sprawdzi się w postaci surówki, ale póki co polecam pyszny, delikatny krem z kalarepki. Moją inspiracją był przepis z portalu Kuchnia - magazyn dla smakoszy.
Składniki:
  1. kalarepki (szczerze mówiąc dajcie nawet 6 - im bardziej ich smak będzie wyczuwalny tym lepiej)
  2. 2 średniej wielkości ziemniaki
  3. cebula
  4. kilka łyżek masła
  5. śmietanka 30% - około szklanki
  6. sól
  7. pieprz
  8. domowy bulion (około 1,5 litra)
  9. lubczyk
  10. kozieradka
Przygotowanie:
Dokładnie obrać kalarepy (nawet dosyć grubo) i pokroić w kostkę. Obrać ziemniaki i także pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Wszystkie składniki podsmażyć na gorącym maśle (uważać aby się nie przypaliły i nie zrumieniły). Kiedy warzywa się zeszklą dolać tyle bulionu aby przykryć nim warzywa i dodać jeszcze trochę bulionu. Gotować warzywa na niewielkim ogniu aż wszystkie zmiękną (jakieś 40-50 minut). Kiedy warzywa będą miękkie dodać śmietankę i wszystko dokładnie zmiksować. Zupy nie trzeba przecedzać ponieważ będzie idealna - bez żadnych włókien (o ile dobrze obraliście kalarepy). Doprawić solą, białym i ziołowym pieprzem oraz lubczykiem i szczyptą kozieradki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz