Gdyby tak rzucić wszystko i zająć się gotowaniem, domem, rodziną, przyjaciółmi.......ach! Marzenie ściętej głowy i zniewolonego człowieka XXI wieku...
I znowu niepostrzeżenie nadszedł najpiękniejszy miesiąc w roku - maj. Miesiąc przecudnie pachnących bzów i konwalii, szparagów, rabarbaru i truskawek. Właściwie już prawie odchodzi, ale zajęta zupełnie innymi sprawami niż gotowanie dopiero teraz zauważam jego obecność - na dworze i bazarze. Po tylu miesiącach wreszcie można znaleźć coś świeżego, kolorowego, pysznego i zdrowego!
Wracam na bloga szczęśliwa, odmieniona i z nową energią do gotowania którego strasznie mi brakowało. Nie myślcie, że od lutego nie gotowałam, bo nie ma takiej opcji :). Też muszę coś jeść, a żywienie się na mieście uznaję jedynie w pewnych wyjątkowych okolicznościach. Po prostu nie miałam kiedy robić zdjęć i wrzucać przepisów nad czym bardzo ubolewam, bo jest to moja wspaniała odskocznia od codzienności i masy innych obowiązków. Moja przerwa w gotowaniu i dotychczasowy rekord wynosi dokładnie 3 tygodnie.
Na rozbudzenie sezonowych apetytów polecam nieskomplikowaną potrawę z moimi modyfikacjami z przepisu z książki ,,Kuchnia polska. Domowe Obiady" wydawnictwa Olesiejuk z 2013 r.
Składniki:
- sprawiony kurczak (ja wykorzystałam filety z kurczaka, ale mogą być także udka)
- 50 dag białych szparagów (użyłam 250 g zielonych)
- pęczek włoszczyzny
- 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony) - nie lubię groszku więc pominęłam
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietanki 18% (zastąpiłam kremówką)
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka soku z cytryny
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól
- biały pieprz
- szczypta cukru
Przygotowanie:
Kurczaka umyć, zalać 2 l zimnej wody, dodać sól, obraną włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok 1 godziny. Ja wcześniej usmażyłam filety z kurczaka i pokroiłam w kostkę. Kurczaka wyjąć, mięso oddzielić od kości i skóry, podzielić na kawałki. Groszek ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić. Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki (zielonych szparagów nie trzeba obierać), gotować w osolonej wodzie ustawione pionowo główkami do góry 15 minut. Na patelni roztopić masło, wsypać mąkę, zasmażyć. Wlać 2 szklanki przestudzonego rosołu, następnie śmietankę, intensywnie mieszając. Sos doprawić solą, pieprzem,cukrem i sokiem z cytryny. Do sosu włożyć mięso, szparagi i groszek, posypać natką pietruszki. Potrawkę podawać np. z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz