środa, 28 sierpnia 2013

Środowy kurczak w sosie z pomidorów, papryki i octu balsamicznego

Przepis pochodzi ze świetniej książki którą ostatnio nabyłam: ,,Pyszne dania z domowego ogródka" wydawnictwa dobra kuchnia.To było naprawdę apetyczne danie:).

2 filety z piersi kurczaka pokroiłam w kostkę i zezłociłam na oliwie 

z oliwek. Zdjęłam kurczaka z patelni i wrzuciłam pokrojoną w piórka cebulkę. Po chwili dodałam pokrojone w paseczki papryki (miałam pół żółtej i pół czerwonej), około łyżki octu balsamicznego i kilka obranych ze skórki pomidorów bez nasion. Dodałam pół szklanki bulionu z kurczaka. Poddusiłam pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut.Do sosu włożyłam kurczaka, dodałam pieprz i sól i dusiłam już bez przykrycia do miękkości mięsa (około 20 minut). W międzyczasie rozgrzałam w garnku olej i usmażyłam w głębokim tłuszczu ugotowane przedwczoraj ziemniaki, które były niesamowicie chrupiące i pyszne:)!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz