środa, 26 marca 2014

Pierś z kurczaka w czerwonym winie

Ostatnio zaczęłam używać w kuchni więcej alkoholu:). Jednak wino to świetna rzecz i często wręcz niezastąpiona. Tym razem zainspirowałam się przepisem z książki ,,Smaki Świata" Evity de Gor i Gavina Baxtera. Lubię po nią sięgać kiedy mam ochotę na jakieś pyszne dania z różnych zakątków świata i czytać o wspaniałych lokalnych produktach danego kraju, które można kupić oczywiście na targowiskach. Gdybym też miała możliwość tak podróżować w poszukiwaniu nowych smaków i zapachów...Póki co proponuję namiastkę Brazylii czyli kurczaka w czerwonym winie.

Składniki:
  1. 6 plastrów bekonu (ja z niego zrezygnowałam)
  2. 6 filetów z kurczaka
  3. sól i pieprz
  4. 200 g mąki
  5. 2 łyżki oliwy z oliwek
  6. 100 g cebuli cukrowej (może być też zwykła z odrobiną cukru)
  7. 250 ml czerwonego wina
  8. 100 ml zmiksowanych pomidorów śliwkowych (ja zastąpiłam pomidorami z puszki)
  9. 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  10. 1 łyżeczka tymianku
  11. 1 łyżka prażonych orzeszków piniowych, drobno posiekanych (są koszmarnie drogie więc zrezygnowałam - aż taką fetyszystką kulinarną nie jestem;p)
Przygotowanie:
Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i smażymy bekon na chrupko. Szczypcami zdejmujemy go z patelni i wykładamy na podwójną warstwę papierowych ręczników. Filety przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, strzepując jej nadmiar. Na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy filety po obu stronach na złoty brąz. Kurczaka zdejmujemy i odkładamy. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę przez dwie minuty. Dodajemy wino, pomidory, bulion i tymianek. Gotujemy aż sos zgęstnieje, a cebula stanie się miękka. Doprawiamy do smaku i wkładamy kurczaka do sosu. Dodajemy orzeszki piniowe i gotujemy potrawę, aż kurczak będzie miękki. Podajemy filety polane sosem. U mnie w towarzystwie brązowego ryżu i sałaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz