środa, 26 marca 2014

Zupa krem z cukinii

Ponieważ sezon na cukinię zbliża się wielkimi krokami proponuję wykorzystać to wspaniałe warzywo do zrobienia pożywnej zupki. Ja co prawda robiłam ją prawie miesiąc temu ale z pewnością będę ją robić często. Przepis pochodzi z książki ,,ZUPY" Annie Bell. A przepis na ten krem zatytułowano Zupa z cukinii na letni dzień. I zgodnie z powyższym podano informację, że ta zupa jest świetna również schłodzona.

Składniki:
  1. 120 ml oliwy extra virgin i jeszcze trochę do smażenia cukinii
  2. 1,5 kg cukinii z obciętymi końcówkami, pokrojonych wzdłuż na cztery części, a następnie w plastry
  3. sól morska, czarny pieprz
  4. 5 ząbków czosnku, obranych i drobno posiekanych
  5. 1 l bulionu warzywnego
  6. 50 g listków bazylii
  7. trochę soku z cytryny
Przygotowanie:
Kilka łyżek oliwy rozgrzać w dużym rondlu na średnim ogniu, włożyć około 1/3 cukinii, oprószyć solą i pieprzem, smażyć 10 -15 minut, aż warzywo dobrze zmięknie i nabierze złotego koloru. W ten sam sposób usmażyć pozostałą cukinię, a na kilka minut przed końcem smażenia dodać czosnek, wymieszać. W miarę smażenia plastry będą się coraz szybciej rumienić. Cukinię z powrotem włożyć do rondla, wlać bulion, obficie posolić. Zagotować i zdjąć z ognia. Połowę zupy zmiksować, wlać z powrotem do rondla, dobrze wymieszać z resztą zupy. Przelać do miski, odstawić do ostygnięcia. Bazylię zmiksować ze 120 ml oliwy na grudkowate puree, którego połowę należy dodać do zupy, wymieszać i doprawić do smaku sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz