wtorek, 18 marca 2014

Racuszki z jabłkami i czekoladą

Strasznie dawno mnie tu nie było...Oczywiście absolutnie nie znaczy to, że przesta
łam gotować:). Po prostu brak czasu daje się we znaki i ostatnio zdjęcia moich kuchennych eksperymentów są robione raczej ,,do szafy". Czas to zmienić! Choć akurat te placuszki żadnym eksperymentem nie są;).
W każdym razie jeśli tak jak ja nie przepadacie za śniadaniami i kolacjami na zimno polecam coś pysznego na ciepło i na słodko. Gwarantuję, że dzieci będą się zajadać:). Przepis pochodzi z sympatycznej książeczki którą ostatnio nabyłam o wdzięcznym tytule ,,Obiady za 9,99" :). Chociaż absolutnie nie uważam aby było to danie obiadowe.
Składniki:
  1. 2 szklanki kefiru (ja dałam maślankę bo się pomyliłam ale wyszło ok)
  2. 1 jajko
  3. 1szklanka mąki pszennej
  4. 1 szklanka wody
  5. 1 łyżka cukru
  6. 1 szczypta soli
  7. 3 jabłka
  8. olej do smażenia (około 2 łyżki)
  9. opcjonalnie: cukier-puder do posypania i deserowa czekolada z dużą zawartością kakao
Przygotowanie:
Jabłka obrać,  podzielić na ćwiartki i pokroić na cienkie plasterki (ja radzę zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Kefir wymieszać z jajkiem, dodać cukier i szczyptę soli, rozmieszać z mąką i 1 szklanką wody (ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki - w razie potrzeby dosypać mąki). Wrzucić pokrojone lub starte jabłka i wymieszać. Smażyć racuszki wielkości placków ziemniaczanych  na średn im ogniu na gorącym tłuszczu. W międzyczasie rozpuścić kawałek czekolady w kąpieli wodnej. Racuszki posypać cukrem - pudrem i polać czekoladą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz