niedziela, 30 listopada 2014

Nieziemska zupa krem z marchewki i dyni piżmowej

Muszę nieskromnie przyznać, że ta zupa jest po prostu obłędna...Od zawsze mam uraz do gotowanej marchewki, a gdy coś takiego pływa mi w zupie tym bardziej mnie odrzuca. Jednak marchewka w innej wersji, w połączeniu z pełną smaku dynią piżmową i ziemniakami to już zupełnie inna bajka. Fantastyczna również dla dzieci o ile nie dodamy za dużo intensywnych przypraw.

Składniki:

  1. dynia piżmowa
  2. 3-4 marchewki
  3. 3-4 ziemniaki 
  4. ok.  litr - 1,5 litra bulionu
  5. jakieś 50 g.  masła 
  6. sól 
  7. pieprz
  8. odrobina imbiru do smaku
  9. pół małej czerwonej papryczki chwili z nasionkami 
  10. papryka słodka mielona-do smaku według uznania - ja lubię dużo 
Przygotowanie:
Marchewki, ziemniaki i dynię obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do garnka na stopień wcześniej masło, dusić na średnim ogniu jakieś 5 minut często  mieszając. Zalać bulionem,  doprawić i gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie (jakieś 40 minut). Zmiksować. Podawać na przykład z grzankami (u mnie maślane grzanki z papryką).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz