Żeby maksymalnie skrócić czas przygotowania dania można kurczaka przygotować juz dzień wcześniej (pokroić i usmażyć bądź upiec), a na drugi dzień już tylko przygotować sos.
Składniki :
- jedna podwójna pierś z kurczaka
- 6 łyżek ciemnego sosu sojowego
- 6 łyżek miodu
- 6 zmiażdżonych ząbków czosnku
- odrobina oleju sezamowego (ilość na oko)
- przyprawa pięciu smaków (dałam może ze 3 łyżeczki, ale ilość według uznania)
- opcjonalnie ze dwie łyżeczki czerwonej pasty curry
- opcjonalnie, jeśli będzie za słodko ocet balsamiczny według uznania (u mnie łyżka)
- opcjonalnie szczypta chili
- odrobina oleju do smażenia
- około pół szklanki bulionu warzywnego lub drobiowo-warzywnego
Przygotowanie :
Kurczaka pokroić w paseczki, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć na średnim ogniu aż będzie gotowy-najlepiej na ceramicznej patelni lub w takim garnku - wtedy będzie zdrowiej bo tłuszczu damy jedynie symbolicznie. Zmiksować blenderem sos sojowy, miód, czosnek, olej sezamowy, przyprawę 5 smaków i ewentualnie pozostałe składniki. Przełożyć to do rondla, dodać bulion, zagotować i gotować na małym ogniu aż sos trochę zgęstnieje. Przelać sos do garnka z kurczakiem i chwilę dusić wszystko razem. Jeśli sos jest za mało gęsty wymieszać łyżkę wody z łyżką mąki i zagęścić cały czas mieszając, jeśli za rzadki dodać odrobinę wrzątku lub bulionu.
Ja podałam kurczaka ze zrobioną dzień wcześniej surowką z fioletowej kapusty i kaszą kuskus:). Oczywiście możliwości są nieograniczone, bo do kurczaka można dodać np. bakłażany i podać z chrupiącymi chińskimi warzywami czy zrobić wersję wege.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz