W takie zimne, szare dni marzę o egzotycznych podróżach, słońcu i ciepełku. Kilka orientalnych składników sprawia, że mój talerz przenosi mnie do Tajlandii:).
Przepis pochodzi z książki Kuchnia Szefów wydawnictwa Rosikon Press z 2008 r.
Składniki :
- makaron papardelle (na 2 osoby wystarczy 300-400 g.)
- 200 ml mleka kokosowego
- krewetki (16 dużych lub opakowanie koktajlowe 250 g.)
- łyżeczka zielonej pasty curry
- 1/2 garści liści bazylii
- 1/2 garści liści kolendry
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oliwy z oliwek przez około 5 - 6 minut, tak by był jeszcze lekko twardy. W większym rondlu zagotować mleko kokosowe zmiksowane z połową bazylii i kolendry, krewetkami oraz pastą curry. Delikatnie mieszając gotować około 8 minut, zdjąć z ognia, dodać resztę całych liści bazylii i kolendry i wymieszać z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz