czwartek, 11 grudnia 2014

Papardelle z krewetkami i egzotycznym sosem curry

Wykwintne danie w zaledwie kilka minut- do tego jakie sycące-nawet mój mąż się najadł:).
W takie zimne, szare dni marzę o egzotycznych podróżach, słońcu i ciepełku. Kilka orientalnych składników sprawia, że mój talerz przenosi mnie do Tajlandii:).
Przepis pochodzi z książki Kuchnia Szefów wydawnictwa Rosikon Press z 2008 r.

Składniki :

  1. makaron  papardelle (na 2 osoby wystarczy 300-400 g.) 
  2. 200 ml mleka kokosowego 
  3. krewetki (16 dużych lub opakowanie koktajlowe 250 g.) 
  4. łyżeczka zielonej pasty curry
  5. 1/2 garści liści bazylii 
  6. 1/2 garści liści kolendry
Przygotowanie :
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oliwy z oliwek przez około 5 - 6 minut, tak by był jeszcze lekko twardy. W większym rondlu zagotować mleko kokosowe zmiksowane z połową bazylii i kolendry, krewetkami oraz pastą curry. Delikatnie mieszając gotować około 8 minut, zdjąć z ognia, dodać resztę całych liści bazylii i kolendry i wymieszać z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz