No cóż...Święta, Święta i po Świętach, można więc chwilkę odpocząć przed Sylwestrowym gotowaniem. W międzyczasie piekłam sporo ciast i ciasteczek. Pierwszy raz też podarowałam kilku osobom jadalne, własnoręcznie zrobione prezenty i jestem pewna, że stanie się to moją nową tradycją. Miny zaskoczonych, obdarowanych - bezcenne:).
Kiedy zobaczyłam na blogu ,,Moje wypieki" zdjęcie przecudnych choinek z piernika od razu wiedziałam, że je upiekę. Całe szczęście, że zaczęłam piec pierniczki przeznaczone na choinki już w listopadzie, bo dzięki temu zdążyły zmięknąć.
Składniki:
Pierniczki:
- 230 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- szklanka miodu
- duże jajko
- 5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2 - 4 łyżki dodając w to miejsce kakao aby pierniczki były ciemniejsze)
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- szczypta soli
Lukier królewski:
- 4 białka
- 4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (pominęłam)
Przygotowanie:
Pierniczki
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przesiać mąkę, kakao, sodę, przyprawę do piernika i sól. Wymieszać i odłożyć. Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodać płynny miód i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować do połączenia składników. Dodać przesiane suche składniki, zmiksować lub wyrobić do uzyskania elastycznej masy. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Po schłodzeniu wałkować pierniczki na grubość ok. 3-4 mm, podsypując w razie potrzeby delikatnie mąką. Wykrawać kształty foremkami (ja akurat użyłam gwiazdek w różnych rozmiarach). Piec w temp. 200 stopni przez ok. 8 minut, a najmniejsze kształty ok. 4 -5 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętych metalowych puszkach aby zmiękły przez co najmniej kilka tygodni. Polukrować przed zapakowaniem i rozdaniem choinek.
Lukier
Ubić białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Na koniec ewentualnie dodać ekstrakt z wanilii.
Choinki
Na każdy pierniczek (zaczynając od największego kłaść łyżkę lukru i przykrywając kolejnym. Z najmniejszego pierniczka zrobić czubek na choinkę. Zapakować np. w celofan czy organzę i zawiązać wstążeczkami:).
Pierniczki
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przesiać mąkę, kakao, sodę, przyprawę do piernika i sól. Wymieszać i odłożyć. Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodać płynny miód i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować do połączenia składników. Dodać przesiane suche składniki, zmiksować lub wyrobić do uzyskania elastycznej masy. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Po schłodzeniu wałkować pierniczki na grubość ok. 3-4 mm, podsypując w razie potrzeby delikatnie mąką. Wykrawać kształty foremkami (ja akurat użyłam gwiazdek w różnych rozmiarach). Piec w temp. 200 stopni przez ok. 8 minut, a najmniejsze kształty ok. 4 -5 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętych metalowych puszkach aby zmiękły przez co najmniej kilka tygodni. Polukrować przed zapakowaniem i rozdaniem choinek.
Lukier
Ubić białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Na koniec ewentualnie dodać ekstrakt z wanilii.
Choinki
Na każdy pierniczek (zaczynając od największego kłaść łyżkę lukru i przykrywając kolejnym. Z najmniejszego pierniczka zrobić czubek na choinkę. Zapakować np. w celofan czy organzę i zawiązać wstążeczkami:).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz