niedziela, 4 stycznia 2015

Egzotyczna sałatka z krewetkami i malinowo-grejpfrutowym dressingiem

Bez wątpienia jest to moja ulubiona sałatka - oczywiście podawana na ciepło. Ostatnio wręcz zakochałam się w krewetkach, ponieważ są naprawdę fanatyczną odmianą od ciężkich, polskich potraw. Ale prawdziwym królem jest tutaj nieziemski dressing, na który przepis znalazłam w książce ,,Sosy i dipy" wydawnictwa MUZA SA. Cała reszta składników to akurat połączenia smakowe jakie ja preferuję - możecie dodać warzywa i owoce jakie preferujecie.

Składniki na ,,moją" sałatkę:

  1. sałata (albo lodowa, albo różne miksy sałat - batawska, roszponka, rukola, szpinak itp.)
  2. mango, papaja bądź brzoskwinie (coś na słodko)
  3. czerwona cebula
  4. kukurydza
  5. pomidorki koktajlowe (koniecznie najpyszniejsze, najsłodsze)
  6. ser pleśniowy (kawałek)
  7. ser sałatkowy (coś a'la feta)
  8. granat
  9. krewetki koktajlowe (250 g. jeśli robimy sałatkę dla dwóch osób wystarczy)
  10. limonka, kolendra mielona, sól, pieprz i odrobina chili, odrobina masła i oleju - do krewetek
  11. składniki sosu: różowy grejpfrut, szalotka, 10 listków świeżej kolendry (ewent. mielona), 5 malin (świeżych lub mrożonych - dzięki Bogu zamroziłam pod koniec lata trochę tych cudeniek), 2 łyżki czerwonego octu winnego, łyżka miodu, 6 łyżek oleju - u mnie oliwa, sól i pieprz, łyżka zmielonego maku (jest to w przepisie w książce, ale ja to pominęłam, bo nie lubię)
Przygotowanie:
Sałaty umyć, osuszyć, owoce i sery pokroić na kawałki, czerwoną cebulę drobniutko posiekać, pomidorki przekroić na pół, z granatu wyjąć pyszne pestki i wrzucić do pozostałych składników i dodać kukurydzę. Przygotować sos: Z grejpfruta wycisnąć sok. Szalotkę obrać, pokroić drobno w kostkę. Listki kolendry opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Maliny zmiksować na gładki przecier z dodatkiem 4 łyżek soku z grejpfruta, octem, miodem i olejem/oliwą. Dodać kolendrę, mak i posiekaną szalotkę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Krewetki wyjąć z zamrażarki i opłukać je pod zimną wodą. Spryskać je limonką, oprószyć solą i pieprzem (najlepiej kolorowym) oraz chili i wrzucić na rozgrzaną patelnię nasmarowaną wcześniej odrobiną masła i oleju. Smażyć/dusić krewetki przez dosłownie kilka minut (sprawdzić po trzech czy są już miękkie, ale się nie rozpadają). Wrzucić krewetki na wierzch sałatki i od razu podawać z przygotowanym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz