poniedziałek, 2 lutego 2015

Wegetariański pasztet z selera

Jeśli tak jak ja nienawidzicie nudnych kanapek do pracy, brzydzicie się mięsnych i sztucznych pasztetów i past kanapkowych to warto poświęcić dłuższą chwilę aby przygotować ten oto przysmak. Długo zbierałam się zanim wreszcie postanowiłam spróbować tego (upatrzonego przeze mnie już dawno) przepisu, ale absolutnie warto!Przepis pochodzi z fantastycznej książki, o której pisałam już wiele razy ,,Pyszne dania z domowego ogródka" wydawnictwa dragon. Oczywiście można dowolnie modyfikować przepis dodając ulubione zioła, czy inne dodatki. Ja następnym razem na pewno dodam otręby - będzie jeszcze zdrowiej i ciekawiej.

Składniki:

  1. 1 kg selera naciowego
  2. 2 duże cebule
  3. kostka margaryny
  4. 4 ząbki czosnku
  5. szklanka bułki tartej
  6. 6 jajek
  7. sól, pieprz

Przygotowanie:
Seler i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja poszatkowałam drobno w robocie kuchennym). Wlać szklankę wody, dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i margarynę, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez godzinę, a następnie wystudzić. Ja po wystudzeniu zmiksowałam masę blenderem na papkę. Do zimnej masy dodać jajka i bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dobrze wyrobić. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć masę i piec 1,5 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz