środa, 18 lutego 2015

Domowe ciasteczka Oreo

Ten świetny przepis znalazłam na blogu http://uwagababciagotuje.blogspot.com/. Nie będę się rozpisywać. Powiem tylko, że rozeszły się w mgnieniu oka;).


Składniki:
na około 30 ciasteczek (zróbcie od razu podwójną ilość, bo będzie MAŁO!):
  1. 200 g mąki pszennej
  2. 120 g masła lub margaryny (użyłam margaryny w temp. pokojowej i wyszły idealne)
  3. 80 g cukru-pudru
  4. 60 g kakao bez cukru
  5. jajko
  6. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam, ale ciasteczka i tak nie rosną, więc chyba następnym razem zrezygnuję)
krem:
  1. 200 g białej czekolady
  2. 4 łyżki śmietanki 30%


Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki na ciasto i zagnieść na jednolitą masę (można w robocie kuchennym - funkcja ucierania ciasta, albo w mikserze przez kilka minut, a później jeszcze zagnieść ręcznie. Owinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość ok. 4mm. (można je podsypywać podczas wałkowania cukrem-pudrem) i wykrawać kształty foremkami. Ja użyłam też stempelka do ciastek:). Układać ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni na środkowej półce bez termoobiegu przez około 15 minut. Ja piekłam od razu dwie blaszki z termoobiegiem, więc zmniejszyłam temperaturę do 165 stopni również przez 15 minut. Przygotować krem - rozpuścić połamaną w kostki czekoladę razem ze śmietanką w kąpieli wodnej - do dużego garnka z wrzącą wodą włożyć mniejszy garnek (tak aby ten mniejszy nie stykał się od spodu bezpośrednio z wodą) i w tym małym garnku mieszać czekoladę i śmietankę aż się rozpuszczą. Wystudzone ciasteczka przekładać przygotowaną masą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz