niedziela, 27 kwietnia 2014

Zielone szparagi pod serowym beszamelem z nutą dyniową

Co prawda jeszcze nie moim ukochanym ryneczku, ale w kilku większych sklepach zaczęły pojawiać się nasze wspaniałe polskie szparagi. Muszę stwierdzić, iż ciągle odkrywam nowe niesamowite smaki, a także jestem pełna podziwu dla wartości odżywczych jakie posiadają warzywa i owoce,o których istnieniu kiedyś nawet nie miałam pojęcia. Sezon na szparagi rozpoczyna się w maju i trwa maksymalnie do lipca, więc mamy wyjątkowo mało czasu aby się nimi nacieszyć. U mnie pojawiły się w Wielki Piątek, ale taką potrawę warto robić nie tylko od święta:). Minimalny nakład sił i czasu, a efekt powalający - zdrowe, pyszne i sytne danie na szybko. I kto powiedział, że drogie?Pęczek szparagów zużyty do tej potrawy kosztował mnie 10 zł., a była to porcja dla dwóch baaaaaardzo głodnych osób;). Ja ze względu na swoją obłedną miłość do pomidorów dodaję je niemal do wszystkiego więc nie zwracajcie już na to uwagi;). Chociaż uważam, że pyszny słodki smak pomidorków daktylowych znakomicie uzupełniał smak tego delikatnego dania.

Składniki:
  1. pęczek najlepiej zielonych szparagów
  2. trochę startego żółtego sera (bardzo dobrze pasuje cheddar, ale może być dowolny gatunek)
  3. opcjonalnie pomidorki daktylowe, truskawkowe lub koktajlowe
  4. sól, pieprz
  5. na sos beszamelowy: 1 szklanka mleka lub bulionu, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, odrobina gałki muszkatałowej i uwaga - opcjonalnie jeśli macie okolo łyżki gęstego, ostrego kremu z dyni np. piżmowej (swoją drogą rewelacyjne warzywo)
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do koło 180 stopni. Umyte szparagi pokroić na kawałki około 2 cm, odkroić główki i je odłożyć. Zrobić sos. Z roztopionego masła i uprażonej przez chwilę na biało mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ciepłym ale nie wrzącym mlekiem lub bulionem, dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Gotować przez chwilę aż zgęstnieje. Na koniec dodać krem z dyni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć przygotowane szparagi bez główek, wylać na nie sos i wymieszać, dodać starty ser. Przykryć folią i piec około 30 minut. Po tym czasie dołożyć główki i piec jeszcze ok. 10 minut odkrywając pod koniec pieczenia folię. Jeśli szparagi są już miękkie wyjąć z piekarnika.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz