poniedziałek, 17 lutego 2014

Kakaowe serduszka

Zastanawiałam się co by tu zrobić na walentynki i po wnikliwej lekturze mojego kulinarnego segregatora zwróciłam uwagę na łatwy przepis autorstwa Roberta Sowy z ciasteczkami kakaowymi w roli głównej. W przepisie jest mowa o maśle ale ja użyłam margaryny którą miałam akurat pod ręką. Przepis jest rewelacyjny, ciasteczka smakują jak te ,,z maszynki", a ciasto jakie powstało ma konsystencję plasteliny:)! Ponieważ nie miałam czasu bawić się w klejenie to wykroiłam tylko foremkami serduszka. Dzisiaj ulepiłam jeszcze dwa koty aby dać Wam małą próbkę tego co można zrobić z tym świetnym ciastem.
Można z tej masy ulepić wszystko np. kwiatuszki, kuleczki, kotki, literki i udekorować nimi np. tort.
Na białej masie takie kakaowe dekoracje będą się wspaniale prezentować. Rozmarzyłam się o tortach, ale póki co niestety nie mam czasu aby się w to bawić. Jak tylko znajdę chwilę pokażę Wam ciekawe pomysły na dekorowanie tortów także z wykorzystaniem tych ciasteczek. 

Składniki:

  1. 30 dag mąki (ja dałam tortową)
  2. łyżeczka proszku do pieczenia
  3. 4 dag ciemnego kakao
  4. 25 dag masła lub margaryny (w temp. pokojowej)
  5. 10 dag cukru - pudru

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Masło utrzeć z cukrem - pudrem (np. mikserem). Dodać mąkę z kakao. Zmiksować. Uformować z ciasta dowolne kształty lub rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piec 15 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz