sobota, 15 lutego 2014

Sałatka z krewetkami w sosie z limonki

Jakiś czas temu kupiłam karty do gry z przepisami i chińskim horoskopem;). Zainteresował mnie przepis na pierożki won - ton z krewetkami ale ponieważ nie miałam czasu robić ciasta na pierożki zainspirowana ciekawym dressingiem do krewetek po prostu zrobiłam sałatkę dodając jeszcze coś od siebie. Z resztą myślę, że sałatki na ciepło to najwspanialsze dania na szybko jakie można zrobić:).
Ponieważ wczoraj były walentynki (które z resztą w zasadzie są według mnie tandetnym sztucznym, komercyjnym ,,świętem") to darowałam sobie gotowanie i wybraliśmy się do restauracji, gdzie zamówiłam właśnie sałatkę z krewetkami i podobnym sosem.

Składniki:

  1. sałata batawska (u mnie zielona i fioletowa)
  2. czerwona cebula
  3. kiełki
  4. pomidor
  5. opakowanie krewetek koktajlowych
  6. limonka
  7. 1 łyżeczka brązowego cukru (lub więcej jeśli będzie dla nas za mało słodkie)
  8. pół łyżeczki zmielonej kolendry
  9. sos sojowy do smaku
  10. pieprz (np. kolorowy)
  11. u mnie jeszcze odrobina curry i chili w proszku
  12. łyżka masła bądź oliwy

Przygotowanie:

Rozmrozić i umyć krewetki. Wymieszać je ze startą skórką z limonki, odrobiną soku z limonki, cukrem, odrobiną sosu sojowego i kolendrą i ewentualnie curry i szczyptą chili. Na patelni rozgrzać masło lub oliwę i zeszklić zamarynowane  krewetki. Po kilku minutach na patelni powinny już być gotowe. Wrzucić je do miski z sałatą, drobno posiekaną czerwoną cebulą, pokrojonym pomidorem i kiełkami. Posypać świeżo zmielonym (najlepiej kolorowym) pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz