wtorek, 12 listopada 2013

Ciasteczka twarożkowo-jabłkowe

To jedne z moich ulubionych ciasteczek. Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia. Przepis pochodzi z książki ,,Kuchnia polska" autorstwa Edyty Adamskiej. W oryginalnym przepisie proporcje są podwojone. Jednak dla mnie i mojego robota kuchennego to za duże ilości więc podaję własne:).

Składniki:

  1. 250 g mąki
  2. 250 zimnego masła (zdecydowanie odradzam margarynę)
  3. 250 g chudego twarogu (ja używam np. chudego serka twarogowego albo chudego twarogu)
  4. jabłka (około 2 sztuki - ilość orientacyjna)
  5. szczypta soli
  6. cukier puder (do posypania)

Przygotowanie:

Masło pokroić w kostkę i wymieszać z mąką i solą ,,na piasek" (wrzucam wszystko to robota kuchennego z końcówką do mieszania ciasta). Dodać utarty ser twarogowy (ja tylko miksuję twarożek w blenderze i jest ok.). Dokładnie wyrobić ciasto, uformować kulę i zawinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. W tym czasie można przygotować jabłka. Należy je obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Można je poddusić do miękkości albo zostawić w cząstkach (skropione sokiem z cytryny żeby nie ściemniały). Ciasto rozwałkować jak najcieniej  (w razie potrzeby posypywać mąką i cukrem pudrem). Z ciasta wykroić kwadraty. Do środka każdego z nich włożyć kawałki jabłka lub ostudzonego musu jabłkowego i zlepić rogi. Tak przygotowane ciastka wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec na złoty kolor około 15 minut (ja piekę w temperaturze około 160-170 stopni z termoobiegiem). Po wyjęciu posypać cukrem-pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz