piątek, 15 listopada 2013

Indyk Jamiego Olivera z wyjątkowym sosem satay

Książka Jamiego Olivera jest jak daleka podróż, przynajmniej kulinarna:). Kolorowe piękne zdjęcia potraw zachęcają do wypróbowania nowych smaków. Właściwie jest to przepis na kurczaka, ale ja akurat miałam filecik z indyka więc jeszcze lepiej:). Przygotujcie się na eksplozję smaków:)!

Składniki:

  1. 1/2 pęczka świeżej kolendry
  2. 1 świeża papryczka chili - ewentualnie pół w zależności od upodobań smakowych
  3. 1/2 ząbka czosnku
  4. 3 czubate łyżki dobrej jakości masła arachidowego (dałam 2)
  5. odrobina sosu sojowego
  6. kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm.)
  7. 1 limonka
  8. odrobina miodu
  9. piersi z kurczaka lub indyka 

Przygotowanie:

Zmiksować kolendrę, chili bez nasionek(!), czosnek, sos sojowy, obrany i pokrojony na kawałki imbir i sok z limonki. Dodać odrobinę wody i zmiksować na pastę. Połowę pasty przełożyć do miseczki i polać odrobiną oliwy extra vergine. Mięso pokroić (można na kawałki). Wysmarować je marynatą, włożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć je. Piec około 20 minut w 180 stopniach.  Po tym czasie zdjąć pokrywę, zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 7 minut. Podawać z przygotowanym wcześniej sosem i dodatkami jakie macie pod ręką - ja ,,wykańczam" nadal nadprogramowy ryż:p.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz