poniedziałek, 25 listopada 2013

Sałatka z fenkułem

W programach kulinarnych często pojawia się taki składnik jak fenkuł - inaczej koper włoski (i pachnie podobnie jak koperek). Postanowiłam więc go wypróbować i zrobić z niego jeden z głównych składników sałatki, chociaż właściwie na zdjęciu  go nie widać (skrył się pod resztą składników).

Składniki:

  1. połowa niedużego fenkuła
  2. dowolne sałaty (ja miałam roszponkę i jeszcze sałatę batawską zieloną)
  3. jajka ugotowane na twardo lub półmiękko (jak lubicie)
  4. kukurydza słodka (powiedzmy pół puszki)
  5. kilka jajek ugotowanych na twardo lub półmiękko (jak lubicie)
  6. kawałek sera pleśniowego
  7. domowy sos czosnkowy lub ziołowo-śmietanowy
  8. kilka pomidorków koktajlowych
  9. domowe grzanki
  10. odrobina przyprawy ,,do sałatek", ewentualnie pieprz i sól
Fenkuła kroimy w piórka (jest twardy więc musimy go dokładnie pokroić). Ja obsmażyłam go na odrobinie masła żeby był chrupiący. Dodałam resztę składników.  Doprawiłam i gotowe:). Sałatkę podałam z sosem czosnkowym z odrobiną sera pleśniowego i grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz