poniedziałek, 23 grudnia 2013

Cukinia w tempurze

Tempura - czyli po prostu właściwie ciasto z jajka, mąki i wody- to świetny sposób na owoce morza, ale również na filety z ryb, kurczaka czy wspaniałe warzywa. Do przepisu podstawowego możemy dodać ulubione przyprawy - np. chili, paprykę, curry a także sól czy pieprz i cokolwiek lubimy a podkreśli smak naszej potrawy. Przepis znalazłam w książce ,,Smaki Świata" Evity de Gor i Gavina Baxtera, gdzie podano przepis na przyrządzenie w ten sposób krewetek po japońsku.  Idealnie nadają się do tego cukinie, bakłażany, ale również papryka czy cebulka. Jeśli naprawdę chcemy szybko zjeść coś ciepłego, smacznego i chrupiącego to tempura jest wprost idealna.

Tempura:

  1. 1 jajko
  2. 140 g mąki
  3. 250 ml lodowatej wody
+ w oryginale 12 dużych krewetek, u mnie cukinia

Przygotowanie: 

 Pokroiłam cukinię na plastry i oprószyłam każdy z nich mąką. Rozgrzałam olej na patelni (najlepiej zrobić to w woku). Przygotowałam tempurę łącząc szybko wszystkie składniki ze sobą ale unikając mieszania (w cieście miały pozostać grudki według przepisu). Wystarczy około minutę mieszać ciasto trzepaczką. Dodałam do ciasta jeszcze trochę soli, pieprzu i odrobinę chili. Kiedy olej się nagrzał (powinien do 180 stopni) wrzuciłam do głębokiego tłuszczu otoczone w tempurze cukinie i smażyłam dosłownie kilka minut aż tempura zrobiła się złocista. Cukinie były chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Podałam je z sosem z pomidorów, czosnku i chili.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz