Ten przepis znalazłam na ulotce w jednym z supermarketów. Tak prosty a jednocześnie szybki sposób na zdrowe danie. Z niżej podanych proporcji wyjdą 4 filety, więc jeśli danie ma być na dwie osoby to spokojnie wystarczy po jednym filecie na osobę i pozostałe proporcje zmniejszamy o połowę. Ja podałam rybkę z sałatką z cykorii, roszponki, sałaty batawskiej i pomidorów z dressingiem z octu balsamicznego, oliwy, posiekanej połowy papryczki chili bez nasion, estragonu, soli i pieprzu z pieczonymi ziemniakami. Bardzo polecam!
Składniki:
- 1 kg filetu z dorsza
- 4 łyżki bułki tartej
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Dorsza dzielimy na filety (z 1 kg będą 4). Pęsetą wyjmujemy ości, nacieramy solą i pieprzem, układamy na blasze natartej dwiema łyżkami oliwy. Bułkę tartą zalewamy winem, dodajemy drobno posiekane czosnek i pietruszkę, doprawiamy odrobiną soli i sporą ilością pieprzu. Całość mieszamy i powstałą pastą smarujemy z wierzchu filety. Całość skrapiamy resztą oliwy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni na około 15-20 minut. Polecam na czas pieczenia przykryć rybę z wierzchu folią aluminiową a pod koniec pieczenia zdjąć folię i podwyższyć temperaturę do 200 stopni aby utworzyć chrupiącą skorupkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz