niedziela, 15 grudnia 2013

Filety z dorsza z czosnkowo - pietruszkową skorupką

Ten przepis znalazłam na ulotce w jednym z supermarketów. Tak prosty a jednocześnie szybki sposób na zdrowe danie. Z niżej podanych proporcji wyjdą 4 filety, więc jeśli danie ma być na dwie osoby to spokojnie wystarczy po jednym filecie na osobę i pozostałe proporcje zmniejszamy o połowę. Ja podałam rybkę z sałatką z cykorii, roszponki, sałaty batawskiej i pomidorów z dressingiem z octu balsamicznego, oliwy, posiekanej połowy papryczki chili bez nasion, estragonu, soli i pieprzu z pieczonymi ziemniakami. Bardzo polecam!

Składniki:

  1.  1 kg filetu z dorsza
  2. 4 łyżki bułki tartej
  3. 100 ml białego wytrawnego wina
  4. 4 ząbki czosnku
  5. 1 pęczek natki pietruszki
  6. 4 łyżki oliwy z oliwek
  7. sól
  8.  pieprz

Przygotowanie:

Dorsza dzielimy na filety (z 1 kg będą 4). Pęsetą wyjmujemy ości, nacieramy solą i pieprzem, układamy na blasze natartej dwiema łyżkami oliwy. Bułkę tartą zalewamy winem, dodajemy drobno posiekane czosnek i pietruszkę, doprawiamy odrobiną soli i sporą ilością pieprzu. Całość mieszamy i powstałą pastą smarujemy z wierzchu filety. Całość skrapiamy resztą oliwy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni na około 15-20 minut.  Polecam na czas pieczenia przykryć rybę z wierzchu folią aluminiową a pod koniec pieczenia zdjąć folię i podwyższyć temperaturę do 200 stopni aby utworzyć chrupiącą skorupkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz