W zimę ciepła zupka jest nieoceniona:). Kiedy zobaczyłam przepis na tę zupkę w przepięknej książce ,,Kuchnia szefów" od razu miałam ochotę ją zjeść:). Tym bardziej, że jej główny składnik to mój ukochany i jakże zdrowy czosnek, a dodatek stanowią równie zdrowe i łatwe do zrobienia szpaetzle. Pycha!
Składniki:
Zupa:
- 3 główki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2,5 l. wywaru warzywnego
- 200 ml śmietanki 30 %
- 200 g mąki
- 2 jajka
- 300 g szpinaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Obrany i pokrojony w plastry czosnek zeszklić na patelni z oliwą. Przełożyć do garnka z gotującym się wywarem warzywnym, dodać śmietankę i powoli gotować. Doprawić do smaku. Ja wyjęłam warzywa z bulionu i zmiksowałam blenderem zupkę po to aby rozdrobnić czosnek.
Szpaetzle: mąkę pszenną wyrobić z jajkami, dodać rozdrobniony szpinak i natkę. Dodać odrobinę wody. Rozrabiać do uzyskania jednolitej masy. Doprawić do smaku. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz