poniedziałek, 23 grudnia 2013

Zupa czosnkowa ze szpinakowymi szpaetzlami

W zimę ciepła zupka jest nieoceniona:). Kiedy zobaczyłam przepis na tę zupkę w przepięknej książce ,,Kuchnia szefów" od razu miałam ochotę ją zjeść:). Tym bardziej, że jej główny składnik to mój ukochany i jakże zdrowy czosnek, a dodatek stanowią równie zdrowe i łatwe do zrobienia szpaetzle. Pycha!

Składniki:

Zupa:

  1. 3 główki czosnku
  2. 2 łyżki oliwy z oliwek
  3.  2,5 l. wywaru warzywnego
  4. 200 ml śmietanki 30 %
Szpaetzle:
  1. 200 g mąki
  2. 2 jajka
  3. 300 g szpinaku
  4. 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  5. sól i pieprz

Przygotowanie:

Obrany i pokrojony w plastry czosnek zeszklić na patelni z oliwą. Przełożyć do garnka z gotującym się wywarem warzywnym, dodać śmietankę i powoli gotować. Doprawić do smaku. Ja wyjęłam warzywa  z bulionu i zmiksowałam blenderem zupkę po to aby rozdrobnić czosnek.
Szpaetzle: mąkę pszenną wyrobić z jajkami, dodać rozdrobniony szpinak i natkę. Dodać odrobinę wody. Rozrabiać do uzyskania jednolitej masy. Doprawić do smaku. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz