niedziela, 8 grudnia 2013

Kruche ciasteczka waniliowe

Kiedy za oknem bajkowy, śnieżny krajobraz to znaczy, że już najwyższy czas na wspaniałe chwile spędzone w kuchni. Wiem, że to czas na świąteczne porządki, z którymi niestety jestem w lesie ale co zrobić jeśli więcej przyjemności sprawia zupełnie coś innego:). Trzeba więc zacząć świąteczną ,,produkcję" ciasteczek :).  Zupełnie nie irytują mnie - tak jak innych, świąteczne piosenki które wręcz uwielbiam i to przy nich najbardziej lubię piec.
Dzisiaj zrobiłam kruche ciasteczka z kremem waniliowym.

Składniki na ciasto:

  1. 200 g mąki tortowej lub krupczatki
  2. 2-3 łyżki cukru-pudru
  3. 100 g zimnego masła
  4. 1 jajko
  5. 1 laska wanilii

Składniki na polewę:

  1. 100 g mleka w proszku
  2. około 80-100 g cukru
  3. 100 g stopionego masła
  4. 1 łyżka cukru waniliowego
  5. 50 ml wrzącej wody

Przygotowanie:

Przesianą mąkę, cukier-puder i pokrojone na kawałki masło posiekać. Dodać jajko, miąższ z laski wanilii i wyrabiać aż składniki się połączą. Ulepić kulę z ciasta, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Piec w 180 stopniach. Rozwałkować ciasto i wykrawać ciasteczka. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie zrobić polewę. Mleko, cukier i cukier waniliowy wymieszać i wsypać do miksera, wlać wrzącą wodę i miksować. Dodać roztopione masło i zmiksować. Ciasteczka wyjąć z piekarnika i obtoczyć w polewie i udekorować według uznania. Włożyć do lodówki żeby polewa stwardniała.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz