Ostatnio robiłam zupę pieczarkową z dodatkiem leśnych grzybów i pomyślałam, że warto wykorzystać grzyby do zrobienia sosu w którym przyrządzę pierś z indyka. Nie wiem jak Wy ale ja strasznie tęsknię za smakiem tych cudownych świeżych, leśnych grzybów, których jeszcze kilka miesięcy temu było tak dużo. Szczególnie zakochałam się w kurkach...Niestety zima nas nie rozpieszcza i strasznie tęsknię za tym całym bogactwem lata i jesieni - cudownymi pomidorami (!), genialnymi szparagami, cukiniami, brokułami, grzybkami, papryką i oczywiście mnóstwem wspaniałych owoców - w szczególności cudownych malin, jeżyn i jagód. Ach...byle do wiosny, byle do lata...Cóż nam teraz zostało:)?Wspaniałe jabłka i ziemniaki:). Dobrze, że chociaż tyle:).
Składniki na indyka:
- pierś z indyka (jedna pojedyncza jeśli jest spora wystarczy spokojnie na dwie osoby)
- olej rzepakowy (około 1 łyżka)
- na sos beszamelowy - 1 szklanka mleka, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej
- pieczarki (na oko około 30 dag)
- sól
- pieprz
- gałka muszkatałowa
- przyprawa grzybowa (opcjonalnie - ja akurat mam wspaniałą przyprawę naprawdę pachnącą intensywnie grzybami bez żadnych dziwnych ,,polepszaczy")
- kozieradka (także opcjonalnie - ja kocham tę przyprawę:)
- mrożonka leśnych grzybów (może być tylko kilka grzybków do smaku, ewentualnie kilka suszonych grzybków moczonych przez noc w wodzie)
Składniki na sałatkę:
- połowa salaty pekińskiej
- około pół puszki kukurydzy
- pomidorki koktajlowe (250 g lub więcej)
- połowa czerwonej cebuli
- sól
- pieprz
- łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
Przygotowanie:
Pierś z indyka pociąć jak na kotlety albo na mniejsze kawałki (według uznania). Oprószyć solą i pieprzem, przez chwilę obsmażyć na gorącej patelni. Zdjąć z patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować sos beszamelowy. Z rozpuszczonego masła i mąki zrobić zasmażkę i stopniowo dodawać ciepły bulion ciągle mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Zagotować. Pieczarki posiekać i poddusić na patelni. Dodać grzybki leśne.Kiedy grzybki będą już mięciutkie wrzucić je do sosu beszamelowego. W razie potrzeby doprawić. Można dodać też przyprawę grzybową i kozieradkę. Indyka zalać sosem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni na jakieś 30 minut. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest miękkie. Przygotować sałatkę. Wymieszać posiekaną kapustę pekińską, kukurydzę, pomidorki, cebulę, sól i pieprz. Zrobić dressing W łyżce octu balsamicznego rozpuścić szczyptę soli, dodać rozmaryn i pieprz. Wlać 3 łyżki oliwy i mieszać aż powstanie jednolita emulsja. Sałatkę polać sosem. Podawać np. z ziemniaczkami z piekarnika pieczonymi z papryką, ziołami i masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz