środa, 18 grudnia 2013

Indyk w sosie beszamelowo - grzybowym i sałatka z dressingiem z rozmarynu i octu balsamicznego

Ostatnio robiłam zupę pieczarkową z dodatkiem leśnych grzybów i pomyślałam, że warto wykorzystać grzyby do zrobienia sosu w którym przyrządzę pierś z indyka. Nie wiem jak Wy ale ja strasznie tęsknię za smakiem tych cudownych świeżych, leśnych grzybów, których jeszcze kilka miesięcy temu było tak dużo. Szczególnie zakochałam się w kurkach...Niestety zima nas nie rozpieszcza i strasznie tęsknię za tym całym bogactwem lata i jesieni - cudownymi pomidorami (!), genialnymi szparagami, cukiniami, brokułami, grzybkami, papryką i oczywiście mnóstwem wspaniałych owoców - w szczególności cudownych malin, jeżyn i jagód. Ach...byle do wiosny, byle do lata...Cóż nam teraz zostało:)?Wspaniałe jabłka i ziemniaki:). Dobrze, że chociaż tyle:).

Składniki na indyka:

  1. pierś z indyka (jedna pojedyncza jeśli jest spora wystarczy spokojnie na dwie osoby)
  2. olej rzepakowy (około 1 łyżka)
  3. na sos beszamelowy - 1 szklanka mleka, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej
  4. pieczarki (na oko około 30 dag)
  5. sól
  6. pieprz
  7. gałka muszkatałowa
  8. przyprawa grzybowa (opcjonalnie - ja akurat mam wspaniałą przyprawę naprawdę pachnącą intensywnie grzybami bez żadnych dziwnych ,,polepszaczy")
  9. kozieradka (także opcjonalnie - ja kocham tę przyprawę:)
  10. mrożonka leśnych grzybów (może być tylko kilka grzybków do smaku, ewentualnie kilka suszonych grzybków moczonych przez noc w wodzie)

Składniki na sałatkę:

  1. połowa salaty pekińskiej
  2. około pół puszki kukurydzy
  3. pomidorki koktajlowe (250 g lub więcej)
  4. połowa czerwonej cebuli
  5. sól
  6. pieprz
  7. łyżka octu balsamicznego
  8. 3 łyżki oliwy
  9. 1/2 łyżeczki rozmarynu

 Przygotowanie:

Pierś z indyka pociąć jak na kotlety albo na mniejsze kawałki (według uznania). Oprószyć solą i pieprzem, przez chwilę obsmażyć na gorącej patelni. Zdjąć z patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować sos beszamelowy. Z rozpuszczonego masła i mąki zrobić zasmażkę i stopniowo dodawać ciepły bulion ciągle mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Zagotować. Pieczarki posiekać i poddusić na patelni. Dodać grzybki leśne.Kiedy grzybki będą już mięciutkie wrzucić je do sosu beszamelowego. W razie potrzeby doprawić. Można dodać też przyprawę grzybową i kozieradkę. Indyka zalać sosem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni na jakieś 30 minut. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest miękkie. Przygotować sałatkę. Wymieszać posiekaną kapustę pekińską, kukurydzę, pomidorki, cebulę, sól i pieprz. Zrobić dressing W łyżce octu balsamicznego rozpuścić szczyptę soli, dodać rozmaryn i pieprz. Wlać 3 łyżki oliwy i mieszać aż powstanie jednolita emulsja. Sałatkę polać sosem. Podawać np. z ziemniaczkami z piekarnika pieczonymi z papryką, ziołami i masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz