Nie macie czasu gotować, a jesteście strasznie głodni?Dobrze się składa...Bo to danie można przyrządzić szybciej niż sałatkę...Na opakowaniu chińskiego makaronu ,,Mie" pewnej firmy produkującej azjatyckie przyprawy i dodatki jest fantastyczny przepis na ,,azjatyckie danie, które można znaleźć w każdej chińskiej restauracji". Akurat tego dania nie jadłam nigdy na mieście, ale smakuje naprawdę jak danie z takiej restauracji, a przepis jest banalny i składniki również. Ja tym razem zastąpiłam jednak kurczaka krewetkami koktajlowymi. Polecam to danie nawet amatorom.
Składniki:
- 200 g makaronu ,,Mie" (na dwie osoby wystarczyło u mnie 100 g.)
- 300 g piersi z kurczaka (u mnie 250 g większych krewetek koktajlowych)
- 2 filiżanki pokrojonej cebuli, papryki i kiełków
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- mieszanka chińska (moja sugestia)
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżki octu ryżowego
- łyżeczka sosu sambal (pominęłam)
- parę kropel oleju sezamowego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
Mięso tniemy na cienkie, podłużne paski i marynujemy min. 1/2 godziny w sosie sojowym i mące (albo marynujemy krewetki-wystarczy chwila). Przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu (gotujemy we wrzącej wodzie ok. 2-3 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą). Rozgrzewamy wok lub dużą, głęboką patelnię. Na gorącym oleju smażymy krótko czosnek, cebulę, dodajemy mięso, po 2 minutach makaron, po dwóch kolejnych warzywa (mieszankę chińską), dolewamy sos i 1/3 szklanki wody. Przykrywamy i całość dusimy jeszcze jedną minutę. Ja krewetki dałam dopiero po warzywach, aby ich nie rozgotować i były idealne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz