sobota, 28 września 2013

Dewolaje i ryż z warzywami

Dewolaje i ryż z warzywami

Mój mąż ma czasami dziwne akcje:D. Ostatnio nie sprawdzając czy w domu jest ryż kupił kilka opakowań ryżu i to tego w torebkach. Nie przepadam za ryżem więc używam go bardzo sporadycznie. Argumentem mojego męża była jednak promocja w sklepie:D.
Teraz oczywiście muszę coś kombinować żeby ten nadmiar ryżu zużyć...Pomyślałam, że zrobie dewolaje i dodam do tego ryż z warzywami.

Składniki:

  1. Podwójna pierś z kurczaka (filet)
  2. Zielenina - świeże zioła - pietruszka,estragon, tymianek czy inne według uznania
  3. Ząbek czosnku
  4. Masło
  5. Sól, pieprz
  6. Mąka: pszenna i kukurydziana
  7. Bułka tarta
  8. Jajko
  9. Ryż 
  10. Warzywa (cebula, trochę papryki w różnych kolorach, kilka różyczek brokułu, kukurydza, ze 3 pomidory)
  11. Odrobina kurkumy

Przygotowanie:

Filet oczyścić z błon i różnych dziwnych rzeczy;p. Pokroić go na kilka płatów. Rozbić filety tłuczkiem (najlepiej przez folię spożywczą). Doprawić solą i pieprzem. Zrobić masło czosnkowe: miękkie masło wymieszać z posiekaną zieleniną i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Rozsmarować to na płatach kurczaka po całości. Zawinąć filety na dewolaje i owinąć folią spożywczą. Włożyć na parę minut do lodówki. Ugotować ryż. podsmażyć cebulkę na złoto, dodać pokrojone warzywa (brokuły muszą być zblanszowane) a później ryż. Wyjąć z lodówki dewolaje. Panierować w roztrzepanym jajku, bułce tartej i mące. Smażyć na oleju aż będą miękkie w środku i chrupkie na zewnątrz. Na patelni poddusić chwilę ryż i warzywa, dodać odrobinę kurkumy i ewentualnie trochę sosu chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz