Dewolaje i ryż z warzywami
Mój mąż ma czasami dziwne akcje:D. Ostatnio nie sprawdzając czy w domu jest ryż kupił kilka opakowań ryżu i to tego w torebkach. Nie przepadam za ryżem więc używam go bardzo sporadycznie. Argumentem mojego męża była jednak promocja w sklepie:D.
Teraz oczywiście muszę coś kombinować żeby ten nadmiar ryżu zużyć...Pomyślałam, że zrobie dewolaje i dodam do tego ryż z warzywami.
Składniki:
- Podwójna pierś z kurczaka (filet)
- Zielenina - świeże zioła - pietruszka,estragon, tymianek czy inne według uznania
- Ząbek czosnku
- Masło
- Sól, pieprz
- Mąka: pszenna i kukurydziana
- Bułka tarta
- Jajko
- Ryż
- Warzywa (cebula, trochę papryki w różnych kolorach, kilka różyczek brokułu, kukurydza, ze 3 pomidory)
- Odrobina kurkumy
Przygotowanie:
Filet oczyścić z błon i różnych dziwnych rzeczy;p. Pokroić go na kilka płatów. Rozbić filety tłuczkiem (najlepiej przez folię spożywczą). Doprawić solą i pieprzem. Zrobić masło czosnkowe: miękkie masło wymieszać z posiekaną zieleniną i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Rozsmarować to na płatach kurczaka po całości. Zawinąć filety na dewolaje i owinąć folią spożywczą. Włożyć na parę minut do lodówki. Ugotować ryż. podsmażyć cebulkę na złoto, dodać pokrojone warzywa (brokuły muszą być zblanszowane) a później ryż. Wyjąć z lodówki dewolaje. Panierować w roztrzepanym jajku, bułce tartej i mące. Smażyć na oleju aż będą miękkie w środku i chrupkie na zewnątrz. Na patelni poddusić chwilę ryż i warzywa, dodać odrobinę kurkumy i ewentualnie trochę sosu chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz