Kotleciki z bakłażana z sosem pomidorowym
Dzisiaj
kolejny raz zainspirowałam się książką ,,Pyszne dania z domowego ogródka".
Muszę
przyznać, że bardzo przypadła mi do gustu. Być może dlatego, że łatwo odnaleźć
przepisy
z konkretnymi warzywami i owocami bo do każdego z nich przyporządkowane są propozycje dań.
z konkretnymi warzywami i owocami bo do każdego z nich przyporządkowane są propozycje dań.
Co prawda
nie jestem wegetarianką i raczej nią nie zostanę (chyba czuję się trochę drapieżnikiem
jak moje koty i nie mam tak silnej woli) ale po prostu staram się jeść więcej
warzyw i owoców niż mięsa. Traktuję je bardziej jako dodatek do dania a jako
jego główny składnik od czasu do czasu.
Składniki:
1
bakłażan (mi
to starczyło na dwie osoby)
2
jajko lub
dwa
3
trochę
startego na wiórki sera (gatunek jaki lubicie – ja dałam mozarellę)
4
trochę bułki
tartej
5
olej do
smażenia
6
sól, pieprz
7
na sos: pomidory
(minimum pół kg), kawałeczek czerwonej, słodkiej papryki, zioła prowansalskie,
trochę cukru, sól i pieprz.
Przygotowanie:
Bakłażana
pokroić w dosyć cienkie plastry i gotować kilka minut we wrzątku. Odstawić do
wystygnięcia. Zrobić sosik – obrane ze skóry pomidory i paprykę zmiksować razem
z przyprawami. Można usunąć z pomidorów nasiona ale mi się tego nie chce robić
więc zawsze wrzucam całe. Gotować aż sos trochę odparuje i zgęstnieje często
mieszając (około 20 minut od zagotowania na dosyć małym ogniu). Można
przecedzić sosik przez sitko na koniec ale ja tego nie robię. Kiedy robi się
sos panierować plastry bakłażana w jajku, bułce tartej i serze. Smażyć aż będą
rumiane. Można podawać jako przystawkę, samodzielne danie lub z dodatkami jako
danie obiadowe. Świetnie smakuje też z domowym sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz