wtorek, 17 września 2013

Wege przysmak - kotleciki z bakłażana z sosem pomidorowym



Kotleciki z bakłażana z sosem pomidorowym

Dzisiaj kolejny raz zainspirowałam się książką ,,Pyszne dania z domowego ogródka".
Muszę przyznać, że bardzo przypadła mi do gustu. Być może dlatego, że łatwo odnaleźć przepisy
z konkretnymi warzywami i owocami bo do każdego z nich przyporządkowane są propozycje dań.
Co prawda nie jestem wegetarianką i raczej nią nie zostanę (chyba czuję się trochę drapieżnikiem jak moje koty i nie mam tak silnej woli) ale po prostu staram się jeść więcej warzyw i owoców niż mięsa. Traktuję je bardziej jako dodatek do dania a jako jego główny składnik od czasu do czasu.

Składniki:

1        bakłażan (mi to starczyło na dwie osoby)
2        jajko lub dwa
3        trochę startego na wiórki sera (gatunek jaki lubicie – ja dałam mozarellę)
4        trochę bułki tartej
5        olej do smażenia
6        sól, pieprz
7        na sos: pomidory (minimum pół kg), kawałeczek czerwonej, słodkiej papryki, zioła prowansalskie, trochę cukru, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Bakłażana pokroić w dosyć cienkie plastry i gotować kilka minut we wrzątku. Odstawić do wystygnięcia. Zrobić sosik – obrane ze skóry pomidory i paprykę zmiksować razem z przyprawami. Można usunąć z pomidorów nasiona ale mi się tego nie chce robić więc zawsze wrzucam całe. Gotować aż sos trochę odparuje i zgęstnieje często mieszając (około 20 minut od zagotowania na dosyć małym ogniu). Można przecedzić sosik przez sitko na koniec ale ja tego nie robię. Kiedy robi się sos panierować plastry bakłażana w jajku, bułce tartej i serze. Smażyć aż będą rumiane. Można podawać jako przystawkę, samodzielne danie lub z dodatkami jako danie obiadowe. Świetnie smakuje też z domowym sosem czosnkowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz