piątek, 27 września 2013

Soczyste, pieczone udko, ziemniaki i brokuły w bułce tartej

Ci którzy mnie znają z zamierzchłych czasów liceum czy studiów ;p wiedzą, że kiedyś moim daniem numer jeden było udko z kurczaka...Szczerze mówiąc chyba jednak się nim przejadłam, bo mimo, że było obiektywnie pyszne to obiecuję, że jest to pierwszy i ostatni przepis z udkiem w roli głównej:).

Soczyste, pieczone udko, ziemniaki i brokuły w bułce tartej

Składniki:

  1. Udko z kurczaka
  2. Masło
  3. Sól, pieprz, tymianek
  4. Brokuły
  5. Bułka tarta
  6. Ziemniaki

Przygotowanie:

Udko posolić, popieprzyć i natrzeć tymiankiem. Rozgrzać patelnię i przez chwilę smażyć udka na maśle aby zrumieniła się skórka.  Włożyć udko i kilka kawałków masła w naczyniu żaroodpornym z pokrywką lub przykryte folią aluminiową do rozgrzanego do około 200 stopni piekarnika. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec aż będą miękkie (około 45 minut). W trakcie pieczenia odwracać na drugą stronę i polewać powstałym sosem. W tym czasie wyszorować ziemniaki, osuszyć je i pokroić w talarki. Przez chwilę krótko je smażyć na maśle na rozgrzanej patelni. Wrzucić je do naczynia żaroodpornego w którym piecze się kurczak. Wszystko nadal piec pod przykryciem. Kiedy udko będzie już miękkie a ziemniaki upieczone zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 10-15 minut w temperaturze 200 stopni aż ziemniaki i skórka na udku się zarumienią.
Po wyjęciu z piekarnika doprawić ziemniaki solą, pieprzem i koperkiem lub pietruszką.
W tym czasie zblanszować brokuły, obtoczyć bułką tartą i smażyć także na masełku przez około 10-15 minut na małym ogniu. 
Do ziemniaków i brokułów pasuje domowy sos czosnkowy, na który również znajdziecie przepis na blogu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz