Mąż szczerze mówiąc woli jednak mięsną kuchnię...
Indyk w nieziemskim sosie
Składniki:
- Pierś z indyka (ilość dowolna)
- Olej rzepakowy do smażenia
- Składniki na marynatę: 6 łyżek miodu, 6 łyżek sosu chili, cebula, ząbek czosnku, łyżka sosu sojowego, łyżeczka imbiru)
Przygotowanie:
Pierś pokroić na cienkie paski (około 2 cm). Zmiksować składniki na marynatę i natrzeć nią indyka. Przykryć np. folią aluminiową i wstawić do lodówki na jakieś pół godzinki. Rozgrzać piekarnik do około 180 stopni. Wrzucić indyka osączonego z marynaty na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Jak się zrumieni zdjąć z patelni. Do naczynia żaroodpornego włożyć duży kawałek folii aluminiowej a na nią wyłożyć indyka i marynatę. Z folii zrobić pakuneczek. Dzięki temu powstanie torebka do pieczenia. Włożyć indyka do piekarnika na jakieś 30-40 minut i sprawdzić po tym czasie czy jest miękki. Jeśli jest gotowy ostrożnie wyjąć go z folii i polać cudownym powstałym z marynaty sosem.
Ten smak jest po prostu nieziemski!
Na dodatkach tym razem się nie skupiałam bo indyk był królem:). Podałam go więc z pomidorkami i ziemniaczkami ,,frytkami".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz