niedziela, 29 września 2013

Indyk w nieziemskim sosie!

No cóż - jakiś czas temu pisałam, że mięso jadam od czasu do czasu a ostatnio umieszczam same mięsne potrawy:O. Poprawię się w tygodniu:). Będą same warzywa, ewentualnie rybki:).
Mąż szczerze mówiąc woli jednak mięsną kuchnię...

Indyk w nieziemskim sosie

Składniki:

  1. Pierś z indyka (ilość dowolna)
  2. Olej rzepakowy do smażenia
  3. Składniki na marynatę: 6 łyżek miodu, 6 łyżek sosu chili, cebula, ząbek czosnku, łyżka sosu sojowego, łyżeczka imbiru)

Przygotowanie:

Pierś pokroić na cienkie paski (około 2 cm). Zmiksować składniki na marynatę i natrzeć nią indyka. Przykryć np. folią aluminiową i wstawić do lodówki na jakieś pół godzinki. Rozgrzać piekarnik do około 180 stopni. Wrzucić indyka osączonego z marynaty na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Jak się zrumieni zdjąć z patelni. Do naczynia żaroodpornego włożyć duży kawałek folii aluminiowej a na nią wyłożyć indyka i marynatę. Z folii zrobić pakuneczek. Dzięki temu powstanie torebka do pieczenia. Włożyć indyka do piekarnika na jakieś 30-40 minut i sprawdzić po tym czasie czy jest miękki. Jeśli jest gotowy ostrożnie wyjąć go z folii i polać cudownym powstałym z marynaty sosem.
Ten smak jest po prostu nieziemski!
Na dodatkach tym razem się nie skupiałam bo indyk był królem:). Podałam go więc z pomidorkami i ziemniaczkami ,,frytkami".


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz