Od jakiegoś tygodnia męczy mnie przeziębienie co niestety spowodowało przerwę w gotowaniu:(.
Jednak trzeba coś jeść i najlepiej żeby to było coś prostego, pożywnego i zdrowego.
Pieczona sola z sosem z kurek, brokułami i gotowanymi ziemniakami
Składniki:
- Sola (ze 3 filety na osobę)
- Odrobina masła lub oliwy
- Kurki (200-250g)
- Cebula
- Odrobina soku z cytryny
- Odrobina szynki szwardzwaldzkiej
- Duży kubek śmietanki 30%
- Dodatki: ziemniaki, pomidorki, kolba kukurydzy, brokuły
- Sól, pieprz, pietruszka, koperek, opcjonalnie biały pieprz, kozieradka
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki, kiedy będą już miękły włożyć do rozgrzanego piekarnika (około 180 stopni) solę oprószoną solą i pieprzem, posypaną pietruszką i polaną odrobiną oliwy lub masła i na około 10-15 minut.
W tym czasie zrobić sos. Zeszklić na maśle z odrobiną oliwy cebulkę pokrojoną w kosteczkę, dodać tak samo pokrojoną szyneczkę, wrzucić umyte i osuszone kurki. Kiedy grzybki trochę zmiękną wlać śmietankę, dodać trochę soku z cytryny, dodać pieprz, zagotować, później dusić na bardzo małym ogniu aż śmietana odparuje i sos zgęstnieje. W razie potrzeby dosolić. Można też dodać inne delikatne przyprawy aby nie zabić delikatnego smaku kurek np. odrobinę białego pieprzu czy kozieradki.
Ugotować brokuły (najlepiej włożyć je do wrzątku i gotować od kilku do kilkunastu minut - żeby nie były zbyt miękkie, muszą zachować chrupkość żeby nie stracić cennych witamin, mogą być ugotowane al dente). W tym samym garnku można ugotować kolbę kukurydzy (czas taki jak przy brokułach).
Wyjąć z piekarnika rybę, podawać z ziemniaczkami z koperkiem/pietruszką, brokułami, kukurydzą i pomidorkami i wspaniałym sosikiem z kurek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz