piątek, 27 września 2013

Pieczona sola z sosem z kurek

Od jakiegoś tygodnia męczy mnie przeziębienie co niestety spowodowało przerwę w gotowaniu:(.
Jednak trzeba coś jeść i najlepiej żeby to było coś prostego, pożywnego i zdrowego.

Pieczona sola z sosem z kurek, brokułami i gotowanymi ziemniakami

Składniki:

  1. Sola (ze 3 filety na osobę)
  2. Odrobina masła lub oliwy
  3. Kurki (200-250g)
  4. Cebula 
  5. Odrobina soku z cytryny
  6. Odrobina szynki szwardzwaldzkiej
  7. Duży kubek śmietanki 30%
  8. Dodatki: ziemniaki, pomidorki, kolba kukurydzy, brokuły
  9. Sól, pieprz, pietruszka, koperek, opcjonalnie biały pieprz, kozieradka

Przygotowanie:

Ugotować ziemniaki, kiedy będą już miękły włożyć do rozgrzanego piekarnika (około 180 stopni) solę oprószoną solą i pieprzem, posypaną pietruszką i  polaną odrobiną oliwy lub masła i na około 10-15 minut.
W tym czasie zrobić sos. Zeszklić na maśle z odrobiną oliwy cebulkę pokrojoną w kosteczkę, dodać tak samo pokrojoną szyneczkę, wrzucić umyte i osuszone kurki. Kiedy grzybki trochę zmiękną wlać śmietankę, dodać trochę soku z cytryny, dodać pieprz, zagotować, później dusić na bardzo małym ogniu aż śmietana odparuje i sos zgęstnieje. W razie potrzeby dosolić. Można też dodać inne delikatne przyprawy aby nie zabić delikatnego smaku kurek np. odrobinę białego pieprzu czy kozieradki.
Ugotować brokuły (najlepiej włożyć je do wrzątku i gotować od kilku do kilkunastu minut - żeby nie były zbyt miękkie, muszą zachować chrupkość żeby nie stracić cennych witamin, mogą być ugotowane al dente). W tym samym garnku można ugotować kolbę kukurydzy (czas taki jak przy brokułach).
Wyjąć z piekarnika rybę, podawać z ziemniaczkami z koperkiem/pietruszką, brokułami, kukurydzą i pomidorkami i wspaniałym sosikiem z kurek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz