niedziela, 29 września 2013

Niedzielna pieczeń z indyka z cudownym sosem pieczeniowym

Dzisiaj znowu indyk ale w zupełnie innej wersji:).
Wspaniały zarówno na ciepło (pierwszego dnia) jak i na zimno jako wędlina przez kolejne dni.
Coś pięknego...
Przepis pochodzi z bloga kulinarnego ,,Domowa kuchnia Aniki"

Niedzielna pieczeń z indyka  z cudownym sosem pieczeniowym

Składniki:

  1. pierś z indyka (ja przekroiłam jedną dużą pierś na pół)
  2. łyżeczka soli i pieprzu
  3. odrobina majeranku
  4. pół łyżeczki czosnku granulowanego (ja dałam przyprawę czosnek niedźwiedzi. Polecam ewentualnie dać ząbek lub pół przeciśniętego przez praskę czosnku)
  5. 4 łyżki oleju
  6. łyżka dobrej musztardy
  7. łyżeczka papryki słodkiej
  8. pół łyżeczki papryki ostrej
  9. na sos pieczeniowy: łyżka mąki, łyżka wody i powstały podczas pieczenia sos

Przygotowanie indyka:

Składniki na marynatę wymieszać lub zmiksować. Natrzeć mięso, przykryć i zostawić na noc w lodówce. Rozgrzać piekarnik do około 180 stopni. Zrobić z folii aluminiowej rękaw do pieczenia, tak jak przy przepisie na ,,Indyka w nieziemskim sosie". Włożyć tam indyka razem z marynatą. Piec aż będzie miękkie - ja piekłam jakieś 1,5 godziny. Po tym czasie sprawdzić czy jest miękkie.

Sos pieczeniowy:

Łyżkę mąki wymieszać dokładnie z łyżką wody. Kiedy nie będzie już grudek dodać powstały przy pieczeniu wspaniały sosik i dokładnie wymieszać. Chwilę pogotować na małym ogniu ciągle mieszając. Kiedy sos zgęstnieje jest gotowy. Nie ma sobie równych!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz