Dzisiaj znowu indyk ale w zupełnie innej wersji:).
Wspaniały zarówno na ciepło (pierwszego dnia) jak i na zimno jako wędlina przez kolejne dni.
Coś pięknego...
Przepis pochodzi z bloga kulinarnego ,,Domowa kuchnia Aniki"
Niedzielna pieczeń z indyka z cudownym sosem pieczeniowym
Składniki:
- pierś z indyka (ja przekroiłam jedną dużą pierś na pół)
- łyżeczka soli i pieprzu
- odrobina majeranku
- pół łyżeczki czosnku granulowanego (ja dałam przyprawę czosnek niedźwiedzi. Polecam ewentualnie dać ząbek lub pół przeciśniętego przez praskę czosnku)
- 4 łyżki oleju
- łyżka dobrej musztardy
- łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki ostrej
- na sos pieczeniowy: łyżka mąki, łyżka wody i powstały podczas pieczenia sos
Przygotowanie indyka:
Składniki na marynatę wymieszać lub zmiksować. Natrzeć mięso, przykryć i zostawić na noc w lodówce. Rozgrzać piekarnik do około 180 stopni. Zrobić z folii aluminiowej rękaw do pieczenia, tak jak przy przepisie na ,,Indyka w nieziemskim sosie". Włożyć tam indyka razem z marynatą. Piec aż będzie miękkie - ja piekłam jakieś 1,5 godziny. Po tym czasie sprawdzić czy jest miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz