Łosoś, ziemniaczki - chipsy i sałatka z sosami
Składniki:
- filet z łososia (wystarczy np. jeden spory kawałek z ,,Biedronki" na dwie osoby i gwarantuję, że się najedzą:)
- około pół papryki - dajcie jaką macie (ja miałam czerwoną słodką i kawałek żółtej)
- sól, pieprz
- około pół cebuli czerwonej
- jakaś ciekawa przyprawa do smaku np. czosnek niedźwiedźi
- oliwa z oliwek
- kilka dużych ziemniaków
- dowolne sałaty (np. rukola, sałata rzymska)
- pomidorki
- ciemne winogrona do smaku
- około 1/4 szklanki oliwy extra vergine
- około 2 łyżki octu winnego
- około łyżka wody
- 1 mała łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- ulubione zioła (świetnie pasuje estragon, posiekana pietruszka lub suszona, koperek)
- odrobina musztardy np. z gorczycą (0,5 - 1 łyżeczka)
- majonez i jogurt naturalny lub grecki (taka sama porcja majonezu i jogurtu)
- trochę soli i pieprzu
- odrobina cukru (około 1 łyżeczki)
- zioła prowansalskie
- czosnek (ze dwa - trzy ząbki jeśli wolicie ostrzejszy)
Przygotowanie:
Posolić i popieprzyć rybę. Zmiksować w blenderze składniki na sos marynaty łososia (paprykę i cebulę z ziołami). Polać tym i odrobiną oliwy łososia którego pakujemy w folię aluminiową i wkładamy bezpośrednio na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni mniej więcej 20 minut. W tym czasie miksujemy składniki na sos czosnkowy i wkładamy go do lodówki. Robimy sałatkę t.j. mieszamy ze sobą sałaty z dowolnymi składnikami (pomidory, może być też kukurydza, mango czy inne - ja dałam winogrona) i robimy dressing. Najlepiej wlać składniki (oprócz musztardy) do małego słoiczka i potrząsać porządnie przez parę minut. Na końcu wmieszać po woli musztardę.
Ziemniaki wyszorować i wytrzeć do sucha. Pokroić na cienkie plastry takie jak na chipsy, przyprawić solą, pieprzem i np. papryką. Wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia i polać dosyć obficie olejem (ale też nie tak żeby ziemniaki w nim pływały. Można nałożyć go silikonowym pędzelkiem). Włożyć ziemniaczki na górę piekarnika i zapiekać razem z łososiem. Po około 7-10 minutach powinny być gotowe i chrupiące.
Potrawę podawać z sosem czosnkowym i np. sosem chili (niestety kupny - ,,Tao, tao") lub domowym pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz