wtorek, 17 września 2013

Łosoś, ziemniaczki - chipsy i sałatka z sosami

Łosoś, ziemniaczki - chipsy i sałatka z sosami

Składniki:

  1. filet z łososia (wystarczy np. jeden spory kawałek z ,,Biedronki" na dwie osoby i gwarantuję, że się najedzą:)
  2. około pół papryki - dajcie jaką macie (ja miałam czerwoną słodką i kawałek żółtej)
  3. sól, pieprz
  4. około pół cebuli czerwonej
  5. jakaś ciekawa przyprawa do smaku np. czosnek niedźwiedźi
  6. oliwa z oliwek
  7. kilka dużych ziemniaków
  8. dowolne sałaty (np. rukola, sałata rzymska)
  9. pomidorki
  10. ciemne winogrona do smaku
dressing do sałatki (sos vinegret)
  1. około 1/4 szklanki oliwy extra vergine
  2. około 2 łyżki octu winnego
  3. około łyżka wody
  4. 1 mała łyżeczka soli
  5. 1 łyżeczka cukru lub miodu
  6. ulubione zioła (świetnie pasuje estragon, posiekana pietruszka lub suszona, koperek)
  7. odrobina musztardy np. z gorczycą (0,5 - 1 łyżeczka)
sos czosnkowy
  1. majonez i jogurt naturalny lub grecki (taka sama porcja majonezu i jogurtu)
  2. trochę soli i pieprzu
  3. odrobina cukru (około 1 łyżeczki)
  4. zioła prowansalskie
  5. czosnek (ze dwa - trzy ząbki jeśli wolicie ostrzejszy)

Przygotowanie:

Posolić i popieprzyć rybę. Zmiksować w blenderze składniki na sos marynaty łososia (paprykę i cebulę z ziołami). Polać tym i odrobiną oliwy łososia którego pakujemy w folię aluminiową i wkładamy bezpośrednio na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni mniej więcej 20 minut. W tym czasie miksujemy składniki na sos czosnkowy i wkładamy go do lodówki. Robimy sałatkę t.j. mieszamy ze sobą sałaty z dowolnymi składnikami (pomidory, może być też kukurydza, mango czy inne - ja dałam winogrona) i robimy dressing. Najlepiej wlać składniki (oprócz musztardy) do małego słoiczka i potrząsać porządnie przez parę minut. Na końcu wmieszać po woli musztardę.
Ziemniaki wyszorować i wytrzeć do sucha. Pokroić na cienkie plastry takie jak na chipsy, przyprawić solą, pieprzem i np. papryką. Wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia i polać dosyć obficie olejem (ale też nie tak żeby ziemniaki w nim pływały. Można nałożyć go silikonowym pędzelkiem). Włożyć ziemniaczki na górę piekarnika i zapiekać razem z łososiem. Po około 7-10 minutach powinny być gotowe i chrupiące.
Potrawę podawać z sosem czosnkowym i np. sosem chili (niestety kupny - ,,Tao, tao") lub domowym pomidorowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz