Zdrowe ciasteczka owsiane
Odkąd wypróbowałam przepis na te ciasteczka jestem nimi zachwycona. Im częściej je robię tym bardziej:). Przepis pochodzi z jakiegoś programu kulinarnego i jest banalnie prosty! Nie ma opcji żeby się coś nie udało. Jedynie trochę czasu może zająć ich formowanie i na pewno upaćkacie sobie ręce:). Ale co tam!
Takie ciasteczka to po prostu samo zdrowie. Jeśli macie dzieci koniecznie im je zróbcie!To wspaniała przekąska na przykład na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Na dodatek mogą poleżeć co najmniej tydzień:).
Składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 100 g otrębów
- 100 g mąki tortowej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- miód (w oryginalnym przepisie była jedna łyżka miodu ale to stanowczo za mało - ciasteczka nie będą wtedy słodkie). Ja daję co najmniej z 5 łyżek ale w trakcie sprawdzam jeszcze czy jest wystarczająco słodkie i ewentualnie dodaję więcej
- 1 łyżeczka kakao
- 100 g orzechów (jakie lubicie). Ja daję posiekane orzechy włoskie.
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (tak jest w oryginalnym przepisie ale ciasteczka i tak nie urosną więc uważam ten dodatek za zbędny).
- inne dodatki - można dodać sezam, ziarna słonecznika, rodzynki czy co wam przyjdzie do głowy:)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać. Kiedy już się połączą uformować kulki i porozkładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki rozgnieść na płaskie ciasteczka. Można posmarować jeszcze wierzch ciasteczek silikonowym pędzelkiem zamoczonym w miodzie. Wtedy ciasteczka będą pięknie lśniły i zyskają słodszy smak. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni. Sprawdzamy po 10 minutach jak wyglądają ciasteczka. Odwracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut. Kiedy ciasteczka będą złociste, rumiane (ale nie brązowe) są gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz