Oto kolejny przepis z książki ,,Pyszne dania z domowego ogródka":). To bardzo smaczne, szybkie do przyrządzenia i oczywiście zdrowe danie. Póki co można jeszcze na szczęście dostać smaczne, lokalne pomidorki i paprykę za śmieszne pieniądze. Trzeba więc jak najwięcej korzystać z tych świetnych produktów. W sobotę kupiłam mnóstwo pomidorów i trochę papryki a już dziś okazało się, że w niewyjaśnionych okolicznościach zniknął ponad kilogram pomidorów:p. Czy ktoś kocha je jeszcze tak samo jak ja?
Dorsz duszony z pomidorami
Składniki:
- 50 dag filetów z dorsza ( taka ilość spokojnie starczy aż na 4 osoby)
- 50 dag pomidorów
- 1 szklanka bulionu
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Posiekać czosnek, pokroić w kostkę cebulę i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone w kostkę pomidorki i paprykę, smażyć ok. 10 minut. Dodać bulion, cynamon i rybę pokrojoną na porcje. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Podałam wszystko ze zrobioną dzień wcześnie surówką z czerwonej kapusty, do której dodałam jeszcze białą kapustę i marchewkę oraz z ziemniaczkami, które po obraniu nacięłam tak jak widać na zdjęciu, ugotowałam al dente w całości lub w połówkach, a następnie obłożyłam masłem i wstawiłam do rozgrzanego do około 250 stopni piekarnika i piekłam aż będą złociste i chrupiące (około 20 minut), co jakiś czas podlewając je roztopionym masłem. Po wyjęciu je posoliłam i posypałam koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz