niedziela, 20 października 2013

Dorsz duszony z pomidorami

Oto kolejny przepis z książki ,,Pyszne dania z domowego ogródka":). To bardzo smaczne, szybkie do przyrządzenia i oczywiście zdrowe danie. Póki co można jeszcze na szczęście dostać smaczne, lokalne pomidorki i paprykę za śmieszne pieniądze. Trzeba więc jak najwięcej korzystać z tych świetnych produktów. W sobotę kupiłam mnóstwo pomidorów i trochę papryki a już dziś okazało się, że w niewyjaśnionych okolicznościach zniknął ponad kilogram pomidorów:p. Czy ktoś kocha je jeszcze tak samo jak ja?

Dorsz duszony z pomidorami

Składniki:

  1. 50 dag filetów z dorsza ( taka ilość spokojnie starczy aż na 4 osoby)
  2. 50 dag pomidorów
  3. 1 szklanka bulionu
  4. 1 czerwona papryka
  5. 1 cebula
  6. 3 ząbki czosnku
  7. 1/2 łyżeczki cynamonu
  8. 1 łyżka oliwy
  9. sól, pieprz

Przygotowanie:

Posiekać czosnek, pokroić w kostkę cebulę i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone w kostkę pomidorki i paprykę, smażyć ok. 10 minut. Dodać bulion, cynamon i rybę pokrojoną na porcje. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Podałam wszystko ze zrobioną dzień wcześnie surówką z czerwonej kapusty, do której dodałam jeszcze białą kapustę i marchewkę oraz z ziemniaczkami, które po obraniu nacięłam tak jak widać na zdjęciu, ugotowałam al dente w całości lub w połówkach, a następnie obłożyłam masłem i wstawiłam do rozgrzanego do około 250 stopni piekarnika i piekłam aż będą złociste i chrupiące (około 20 minut), co jakiś czas podlewając je roztopionym masłem. Po wyjęciu je posoliłam i posypałam koperkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz