niedziela, 6 października 2013

Nowojorska zupa kukurydziana - zupa krem z kukurydzy i sera cheddar

Jakiś rok temu zobaczyłam w jednym z programów kulinarnych przepis na tę cudowną zupę. Uwielbiam kukurydzę ale nie wpadłam wcześniej na to, że można zrobić z niej zupę i to tak wspaniałą! Jest słodka, a dodatek tartego cheddara sprawia, że ma szlachetny smak i jest naprawdę wykwintną, wspaniałą potrawą na jesienne czy zimowe popołudnie. 
Dzieci też ją uwielbiają:).

Nowojorska zupa kukurydziana - zupa krem z kukurydzy i sera cheddar

       Składniki:

  1. 1,5 l. esencjonalnego bulionu
  2. 3 puszki kukurydzy (robiłam też z kukurydzy bezpośrednio z kolb ale o dziwo ta z puszki jest lepsza do zupki)
  3. garść naturalnych nachos kukurydzianych
  4. kminek mielony
  5. sól, pieprz
  6. pietruszka
  7. odrobina oliwy
  8. ser typu cheddar - około 150 g.

    Przygotowanie: 

    Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać do bulionu nachosy razem z kukurydzą odsączoną z zalewy. Gotować jakieś 15-20 minut. Doprawić przyprawami, przestudzić, zmiksować na gładko, dodać starty cheddar i znowu zmiksować. Jeśli zupka ma być dla dorosłych można oczywiście dodać jakieś ostrzejsze przyprawy np. szczyptę chili i curry. Ale najpierw spróbujcie wersji podstawowej. Jest wyjątkowo pyszna. Idealnie smakuje podana z grzankami czy groszkiem ptysiowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz