Jakiś rok temu zobaczyłam w jednym z programów kulinarnych przepis na tę cudowną zupę. Uwielbiam kukurydzę ale nie wpadłam wcześniej na to, że można zrobić z niej zupę i to tak wspaniałą! Jest słodka, a dodatek tartego cheddara sprawia, że ma szlachetny smak i jest naprawdę wykwintną, wspaniałą potrawą na jesienne czy zimowe popołudnie.
Dzieci też ją uwielbiają:).
Nowojorska zupa kukurydziana - zupa krem z kukurydzy i sera cheddar
Składniki:
- 1,5 l. esencjonalnego bulionu
- 3 puszki kukurydzy (robiłam też z kukurydzy bezpośrednio z kolb ale o dziwo ta z puszki jest lepsza do zupki)
- garść naturalnych nachos kukurydzianych
- kminek mielony
- sól, pieprz
- pietruszka
- odrobina oliwy
- ser typu cheddar - około 150 g.
Przygotowanie:
Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać do bulionu nachosy razem z kukurydzą odsączoną z zalewy. Gotować jakieś 15-20 minut. Doprawić przyprawami, przestudzić, zmiksować na gładko, dodać starty cheddar i znowu zmiksować. Jeśli zupka ma być dla dorosłych można oczywiście dodać jakieś ostrzejsze przyprawy np. szczyptę chili i curry. Ale najpierw spróbujcie wersji podstawowej. Jest wyjątkowo pyszna. Idealnie smakuje podana z grzankami czy groszkiem ptysiowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz