To danie mnie zadziwiło bo nie wiedziałam, że coś tak zwykłego będzie miało tak ciekawy smak!
Idealne na ciepłe śniadanie czy kolację ale również na obiad jeśli dodamy do niego sałatkę czy surówkę i ziemniaczki, ryż czy co tam lubicie.
Ja zrobiłam do nich sos serowy. Tutaj akurat kierowałam się intuicją dlatego proporcje są orientacyjne.
Mega łatwe i zadziwiająco tanie danie:)!Knedle szpinakowe
Składniki:
- 10 dag mrożonego szpinaku
- 2 kajzerki (ja dałam zamiast bułek kilka pajd chleba bez skórki)
- 8 łyżek mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- na sos serowy: odrobina masła bądź oliwy, szklanka bulionu, mała cebulka, sterty ser cheddar, kilka łyżek śmietany (może być 18% lub 30%), dowolne przyprawy i zioła (w tym sól i pieprz)
Przygotowanie:
Przygotować sos serowy (albo zrobić to kiedy knedle będą się już gotować). W rondelku zeszklić na maśle lub oliwie cebulkę. Dodać bulion zahartowany ze śmietaną i dusić kilka minut. Dodać ser, przyprawy i zagotować. Odstawić.
Przygotować knedle. Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju, dodać rozmrożony szpinak i dusić do odparowania płynu. Przestudzić. Bułki pokroić w kostkę i wymieszać z mąką. Dodać do nich przestudzoną masę z patelni, sól i pieprz. Uformować małe kulki i gotować je około 15 minut w osolonej wodzie.
Podawać z gorącym sosem.
Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz