niedziela, 6 października 2013

Warzywa na ciepło w sosie śmietanowym

Idealne na ciepłe śniadanko, szybki obiad czy kolację.
Po prostu uniwersalne i bardzo proste, pożywne danie:)

Składniki:

  1. brokuły (powiedzmy jeden mały)
  2. ser cheddar (powiedzmy stugramowy lub mniejszy kawałek)
  3. jeden mały por
  4. cebulka
  5. śmietana kremówka
  6. pieczarki (jakieś 30-40 dag)
  7. pieprz ziołowy
  8. pieprz biały
  9. sól
  10. szczypta papryki w proszku lub innej ostrzejszej przyprawy 
  11. mój hit czyli cudowna przyprawa grzybowa (bez żadnych konserwantów - naprawdę pachnie grzybami coś wspaniałego...firmy ,,Smak Orientu")
  12. kilka łyżek oleju do smażenia
  13. do smaku kilka nieziemskich kurek:)
  14. opcjonalnie możecie dodać grillowanego bakłażana czy cukinię albo i jedno i drugie

Przygotowanie: 

Na patelni zezłocić pokrojoną w kostkę cebulkę, dodać posiekany por i pieczarki. Przez kilka minut poddusić wszystko na małym ogniu, dodać kremówkę i zagotować wszystko aż kremówka odparuje. Kiedy sos zgęstnieje dodać różyczki brokułów (wcześniej brokuły należy zblanszować), doprawić i dusić na małym ogniu jeszcze jakieś 7-8 minut. Pod koniec dodać też ser.
Można udekorować pysznymi, słodkimi pomidorkami (póki jeszcze są:/)!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz