czwartek, 10 października 2013

Misiowy placek z malinami i bezą

Ten przepis pochodzi z ostatnio mojej ulubionej książki ,,Pyszne dania z domowego ogródka".
Jeśli uda Wam się beza to sukces gwarantowany a jeśli starczy Wam piany z białek na całe ciasto to jeszcze bardziej:). Oczywiście maliny można zastąpić innymi sezonowymi owocami np. jagodami czy jeżynami ale ja robiłam go jakieś 2 tygodnie temu i malinki jeszcze były:).

 Składniki:

  1. 250 g malin
  2. 125 g masła
  3. 125 g cukru-pudru
  4. 3 żółtka
  5. 1 jajko
  6. 150 g mąki pszennej
  7. 50 g mąki ziemniaczanej
  8. 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać na przemian jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę i piec 20 minut w 180 stopniach. Ubić pianę z białek z cukrem  a pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć na ciasto maliny i przykryć ubitą z białek pianą (można ładnie wycisnąć pianę szprycą). Piec jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze. Aby beza była idealnie chrupiąca zostawiam ciasto w gorącym piekarniku (zazwyczaj zostawiam je tam na całą noc) i wtedy beza wyschnie idealnie).

2 komentarze: