Tarta z jabłkami i serkiem mascarpone
Składniki:
- kruche ciasto (klasyczny przepis t.j. 300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru pudru,
2 żółtka, szczypta soli) - 2 duże jabłka
- łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki (125 g) jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki (125 g) sera mascarpone
- 1/2 szklanki cukru brzozowego
- jajko
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- opcjonalnie odrobina cynamonu
Przygotowanie:
Szybko zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić na co najmniej pół godziny do lodówki (ja zagniatam w malakserze pół minuty).
Zmiksować roztrzepane jajko, jogurt, serek, cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i szczyptę soli. Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cząstki. Wrzucić do masy z ww. składników. Formę do tarty wyłożyć kruchym ciastem. Nakuć ciasto widelcem i wstawić do rozgrzanego do około 180 stopni piekarnika. Piec około 20 minut. Po tym czasie wyłożyć na tartę masę z jabłkami (można dodać odrobinę cynamonu) i piec jeszcze około 20-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz