wtorek, 29 października 2013

Tarta z jabłkami i serkiem mascarpone

Nasza polska jesień obfituje we wspaniałe jabłka. Nie mam pojęcia których użyłam bo wybór jest tak ogromny, że biorę takie jakie się nawiną. Zazwyczaj są to jabłka słodko-winne (mix różnych gatunków). Tak też było tym razem.

Tarta z jabłkami i serkiem mascarpone

Składniki:

  1. kruche ciasto (klasyczny przepis t.j. 300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru pudru,
    2 żółtka, szczypta soli)
  2. 2 duże jabłka
  3. łyżka soku z cytryny
  4. 1/2 szklanki (125 g) jogurtu naturalnego
  5. 1/2 szklanki (125 g) sera mascarpone
  6. 1/2 szklanki cukru brzozowego
  7. jajko
  8. cukier waniliowy
  9. szczypta soli
  10. opcjonalnie odrobina cynamonu
     

Przygotowanie:

Szybko zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić na co najmniej pół godziny do lodówki (ja zagniatam w malakserze pół minuty).
Zmiksować roztrzepane jajko, jogurt, serek, cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i szczyptę soli. Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cząstki. Wrzucić do masy z ww. składników. Formę do tarty wyłożyć kruchym ciastem. Nakuć ciasto widelcem i wstawić do rozgrzanego do około 180 stopni piekarnika. Piec około 20 minut. Po tym czasie wyłożyć na tartę masę z jabłkami (można dodać odrobinę cynamonu) i piec jeszcze około 20-30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz